MTI

Mallorcán gyakorlatilag betiltották az AirBnB-t

A mallorcai Palma városának közgyűlése megszavazta azt az előterjesztést, amely betiltja a társasházi magánlakások turisztikai bérbeadását.

A baloldali városvezetés előterjesztése kizárólag önálló ingatlanok, családi házak, nyaralók kiadását engedélyezi ilyen célból, kivéve, ha azok például védett földterületen, vagy a repülőtér meghatározott vonzáskörzetében találhatók. "Palma lakosainak érdekeit helyeztük előtérbe" - indokolta a lépést José Hila, szocialista polgármester-helyettes, aki szerint várhatóan júliustól lehet hatályos a döntés. A most elfogadott előterjesztést a következő 30 napban ugyanis nyilvánosan lehet véleményezni mielőtt ismét a közgyűlés elé kerül.

Több mint 6 ezer támogató aláírást tartalmazó népi kezdeményezés előzte meg a döntést, amelynek megalapozására tanulmányt készíttetett a városvezetés. Eszerint például 2015-2016 között 50 százalékkal drágult meg a turisztikai apartmanok bérleti díja, és elérte a 20 ezret az ilyen típusú bérlemények száma. A 400 ezer lakosú városban 180 ezer lakóingatlan található. A városvezetés szerint a turistákra alapozó rövid távú lakáskiadás elterjedése miatt azok, aki a városban élnének és dolgoznának, nehezen találnak megfelelő és megfizethető bérlakást maguknak.

A javaslat ellen szavazott a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt helyi frakciója. Tiltakozását fejezte ki a turisztikai bérlemények szövetsége (Habtur) is. "Ez a döntés de facto likvidálja a pálmai üdülési kínálatot" - mondta Joan Miralles a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a lépés nyilvánvalóan bevételcsökkenést fog eredményezni, és ez nem szolgálja Palma lakóinak érdekét.

A Diario de Mallorca című lap a napokban tette közzé az Airbnb szállásfoglaló online platform 2017-es adatait. Eszerint Palma városában tavaly 220 ezren szálltak meg turisztikai apartmanokban. A tulajdonosok pedig átlagosan 61 éjszakára adták ki ingatlanjaikat a turistáknak, és ezzel egyenként mintegy 6800 eurót kerestek. A spanyol Baleár-szigetek autonóm kormánya tavaly nyáron egy éves határidőt adott arra, hogy Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera helyi vezetése szabályozza a magáningatlanok turisztikai célú felhasználását, és eldöntse, hogy pontosan mely zónákban, milyen típusú és összesen mennyi ingatlan kiadását engedélyezi turistáknak. Ráadásul az új működési engedélyek kiadását erre az időszakra felfüggesztette.

A Baleár-szigetek Spanyolország harmadik legnépszerűbb turisztikai úti célja volt 2017-ban, a dél-európai országba látogató 81,8 millió turista közül 13,8 millió választotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JoeBee #2
    Es mi lenne ha csak siman elfelejtenenk egyszer s mindenkorra ezt az "akkoo adoztassuk meg" nezopontot...? Miert, helyi kormanytag vagy? MI lenne ha csak siman vegre ismet hagynank a szabad piacot mukodni, es elfogadnank hogy van kereslet es van kinalat. Ahol pedig van kereslet, ott mindig lesz kinalat. Es TILOS mestersegesen belenyulni, mert eltorzitjuk a jovot. Szerinted azok akik ebbol (remelhetoleg adomentesen teszik) profitalnak, azok elassak a hasznot a kertben, vagy elegetik a lovet amit keresnek rajta, vagy csak siman kilovik az urbe es ez a penz elvesz orokre? Ne vicceljunk! Hat persze h visszaforgatja ahogy a legjobb, hiszen viragzik az uzlete. Raadasul tobbet kolt, tobbet vasarol, es ha minden jol megy meg az is lehet hogy ket kezzel fogja szorni a penzt, olyan dolgokra amik ara meg mar roskadozik az adomennyisegtol. Mert mar lassan a levegovetel is adoztatott. Haggyuk mar. Es sose lesz tole jobb, ez csak duma, nezz korbe, minden evben emelnek adokat azzal a szar es hulyito dumaval, hogy a te erdeked, igy lesz jobb. Bullshit. Nekik. igen. Neked honnan lenne? A kevesebb ebben miota jobb? Hat igy ahogy ok igy en is tudom kezelni meg beosztani esetleg el is kolteni az adomilliardokat, ehhez nem kell meg 8 altalanos sem. Elmondom mi van ilyenkor, ha nem jonnenek sugerek az adoztassuk meg ezt is es igy kontrollaljuk dumaval. Megno a kinalat, szetoszlik a kereslet, telitodik a piac, es beall egy uj szint az aktualis igenyeknek megfeleloen. Ha mar telitodik a piac, akkor hanyatlani kezd a kereslet, igy majd alkalmazkodik a kinalat is, kulonben csodbe mennek. Conclusion: hagyjuk a szabad piacot vegre 100 ev manipulalas utan elni. Simple.
  • Sequoyah #1
    Mi lenne, ha nem betiltanak, hanem megadoztatnak, es az igy befolyo penzt az adott kornyekre (pl tarsashazra) koltenek? Ha eleg magas az ado, akkor egyreszt eleg sokan maguktol bezarjak a bizniszt, vagy ha megsem, akkor a tarsashaz is megkapja a jutalmat a szenvedesert.
    Es ez az orszag bevetelet is novelne...