Berta Sándor

Okosotthon-szabványon dolgoznak az IT-óriások

A nagyvállalatok egyszerűbbé akarják tenni a különböző eszközök összekötését.

A Zigbee Szövetség, az Amazon, a Apple és a Google bejelentették, hogy közösen fejlesztenek ki egy okosotthon-szabványt, amely licencdíjak fizetése nélkül elérhető lesz a gyártók számára. A Zigbee Szövetség tagjai között van az IKEA, a Legrand, az NXP Semiconductors, a Resideo, a Samsung SmartThings, a Schneider Electric, a Signify (korábbi Philips Lighting), a Silicon Labs, a Somfy és a Wulian.

A lépésre azért van szükség, mert eddig a hálózatba kötött lámpák, termosztátok, biztonsági kamerák és zárak részben csak az egyes gyártók rendszereivel működtek, de egymással nem voltak kompatibilisek. Az új szabvány az internetprotokollon fog alapulni és a Connected Home over IP nevű projektben résztvevő cégek munkacsoportja 2020 végéig dolgozza ki a specifikációit, valamint mutatja be az első referenciamodellt. Az új szabvány egyaránt épít majd a WLAN- és a Bluetooth-kapcsolatokra.

Az alapötlet az volt, hogy a szakemberek ne egy teljesen új szabványt alkossanak meg, hanem egy olyat, amely kiegészíti a meglévő technológiákat. Az Amazon, az Apple és a Google vállalták, hogy a jelenlegi eszközöket is tovább fogják támogatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #1
    Engem eppen ez tart vissza* az okosotthon epitesetol, hogy ha 3 fele okoseszkozom van, akkor 3 fele app kell hozzajuk.
    Ami meg ertheto is lenne (nem jo, de ertheto), ha legalabb ezen gyartok arulnanak mindent, ami viszont nyilvanvaloan lehetetlen, tekintve hogy barmely eszkoz lehet okos-eszkoz a hutotol a kameran es termosztaton at a villanykorteig.