Berta Sándor

A születési dátumra is kíváncsi lesz az Instagram

A Facebook leányvállalata arra hivatkozik, hogy így akarja biztosítani a legfiatalabb tagok védelmét.

Az Instagram bejelentette, hogy mostantól kéri az új fiókok létrehozásakor a regisztrált személy születési dátumát. A felhasználási feltételek alapján ugyanis a saját fiókkal rendelkező személyeknek legalább 13 éveseknek kell lenniük. A társaság az adat lekérdezésével akarja megakadályozni azt, hogy 13 évesnél fiatalabbak is regisztráljanak. A születési dátum a többi felhasználó számára nem látható. Az, aki összekötötte a Facebook- és az Instagram-profilját, átveheti az előbbiből is az információt, s ha a Facebook-profilban megváltoztatja a születési dátumot, akkor az automatikusan módosításra kerül az Instagram rendszerében is.

Elismerik, hogy az adat a biztonság szavatolása mellett azért is kell, hogy mindenki személyre szabott felhasználói élményben részesülhessen. Ez utóbbiba tartoznak például a fiataloknak ajánlott magánszféra-beállítások, de meghatározható lesz az is, hogy ki küldhet közvetlen üzeneteket. Az egyik lehetőség az lesz, hogy csak azok a személyek élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiket az illető követ. Azok, akik ezt a funkciót bekapcsolják, többé nem kapnak az általuk nem követett emberektől sem üzeneteket, sem felkéréseket csoportos chatbeszélgetésekben való részvételre.

A Reuters rámutatott, hogy a változtatások jobban láthatóvá válhat, hogy kinek mutatható alkohol- vagy szerencsejáték-reklám, vagy bármilyen más, felnőtteknek szóló célzott hirdetés. Az Instagram jelezte, hogy nem fogja szisztematikusan ellenőrizni, hogy valódiak-e az egyes tagok által megadott adatok. Részben elvárja az őszinteséget, részben pedig megérti, hogy a tinédzserek nehezen tudják igazolni a korukat. Emellett ott a használt mesterséges intelligencia, amely a különböző tényezők, például az alkalmazott hashtagek alapján megbecsüli a felhasználók korát. A meglévő regisztrált tagok a születési dátumuk megadása nélkül is tovább használhatják a fiókjukat.

Adam Mosseri, az Instagram vezetője februárban azt jelezte, hogy a jövőben elrejtenék az önsebzést és az öngyilkosságot népszerűsítő anyagokat. A platform szeptemberben az életkoron alapuló korlátozást vezetett be azokra a tartalmakra, amelyekben influenszerek diétás termékeket, például teákat vagy étrend-kiegészítőket és kozmetikai sebészeti beavatkozásokat népszerűsítettek. Azokat az anyagokat pedig, amelyek "csodagyógyulásokat ígérnek", azonnali hatállyal kitiltották az oldalról. Október végén pedig képszűrőket tiltott be az Instagram.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #5
  ezt a dátumos dolgot soha nem értettem. Azt írok oda amit akarok.
  Egy kérdést meg ért volna az Insta felé: hogy fogja ellenőrizni a cég, hogy a dátumok valósak? És amennyiben nem tudja ellenőrizni, akkor miért is kell neki a felhasználók születési dátuma?
 • mumoka 2012 #4
  még 1 trükk amire hivatkoznak itt is kezdik az adat lopást álcázva mert 2 sec mig náluk van utána megy a piacra .
 • AnuluWork #3
  Ha a PPsek győznek, meg majd még ki tudja mit ... :)
 • barret #2
  Házhoz jönnek igazoltatni,és ujjlenyomatot is vesznek majd.
 • gosub #1
  Előbb utóbb nyálmintát is le kell adni.