Berta Sándor

Márkajog­sértések - át kell vizsgálnia a termékeket az Amazonnak

A kereskedelmi óriástól elvárnák, hogy előzetesen kutassa át az általa értékesített árucikkek csomagolását.

Manuel Campos Sanchez-Bordona, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka a legújabb jelentésében a Coty kontra Amazon ügyben arra az álláspontra jutott, hogy az internetes kereskedők nem vonhatják ki magukat a felelősség alól és a platformjaikon eladott termékeket ellenőrizniük kell, valamint azokat engedély nélkül nem értékesíthetik tovább harmadik fél számára.

A jelentés hátterében az áll, hogy a Coty nevű parfüm- és kozmetikai konszern kártérítést kért az Amazontól azért, mert problémákat tapasztalt a Davidoff Hot Water nevű parfüm tárolásával és terjesztésével kapcsolatban. Konkrétan az Amazon harmadik félnek adta el az árucikkeket. A Coty szerint ezzel a társaság megsértette a márkajogait. A főtanácsnok úgy vélte, hogy miután az Amazon aktívan szerepet vállalt a termék értékesítésében, ezért a felelősséget is viselnie kell. Manuel Campos Sanchez-Bordona szerint ellenőrzés nélkül e szolgáltatások az illegális, hamisított, lopott vagy etikátlan árucikkek értékesítési csatornáivá válhatnak.

Az ügy tökéletesen rávilágít arra, hogy a luxustermékek készítői a márkáikat és az exkluzív árucikkeiket féltik, míg az Amazon, az eBay és a többi online platform pedig az internetes eladási korlátozásoktól tart és azok ellen harcol. Az ügyben 2-4 hónapon belül születhet ítélet. Az Európai Unió Bírósága általában követi a főtanácsnokai véleményét. Az Amazon egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!