Berta Sándor

Mindennapi feladatokat végezhetnek majd a robotok

A szakemberek a gépeknek többek között olyan feladatok elvégzését tanítják, mint például a szemétválogatás.

Az Alphabet az Everyday Robot Project keretében azt szeretné elérni, hogy a robotok alkalmazása olyan mindennapos dologgá váljon, mint a számítógépeké. Néhány műszaki fejlesztés segíthet abban, hogy belátható időn belül áttörést lehessen elérni ezen a területen. Amennyiben sikerül az elképzeléseket megvalósítani, akkor az olcsó gépek minden háztartásban átvehetik a mindennapi feladatok elvégzését. Az Alphabet X részlegének munkatársai először arra akarják megtanítani a robotokat, hogy képesek legyenek szétválogatni a különböző típusú hulladékokat. Fontos, hogy ezek a gépek könnyen kezelhetők és olyan olcsók legyenek, hogy bárki megengedhesse magának azok megvásárlását és alkalmazását.


Hans Peter Brondmo, a részleg vezető "robotsuttogója" a Medium.com-on megjelentetett anyagában azt ecsetelte, hogy az emberek mindennapi környezetében használandó gépeknek mindenekelőtt egyszerűen kezelhetőknek kell lenniük. Napjainkban még meglehetősen hosszadalmas munkával kell beprogramozni a robotokat, akár a legegyszerűbb feladatok elvégzésére is. Fontos a gépekkel annak megértetése is, hogy az adott feladatot pontosan és a megfelelő időpontban végezzék el. A tapasztalatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy erre nem lehet beprogramozni a robotokat, hanem edzeni kell azokat. A szemét szétválogatásának megtanítása során szimulációkat és fizikai tréningeket egyaránt alkalmaznak. Éjjelente több tízezer virtuális gépet bíznak meg a virtuális hulladék szétválogatásával, míg napközben 30 robotot ugyanilyen feladatot végez a valódi világban. A képzés eredményeit megosztják, így a virtuális gépek tanulhatnak a valódi robotoktól és fordítva.

A szakember úgy vélte, hogy a hardverek és a szoftverek területén megvalósított előrelépések lehetővé teszik, hogy a gépek alkalmazása mindennapossá válhasson. Brondmo a robotika mai helyzetét a számítógépek 50 évvel ezelőtti helyzetéhez hasonlította. A legtöbb gép olyan, mint az 1960-as és 1970-es évek számítógépei: drága, különleges berendezés, amelyeket szakértőknek kell kezelniük és különlegesen kifejlesztett környezetekben speciális feladatokat végeznek el. A robotika most azon a ponton van, mint, amikor számos innovációnak, például a mikroprocesszor megalkotásának köszönhetően a számítógépek olcsóbbak, kisebbek és egyre nagyobb teljesítményűek lettek. A gépi tanulás területén lévő aktuális fejlődés, az egyre kifinomultabb szenzorok és az olcsóbb hardverek azt jelentik, hogy az áttörés minden korábban hittnél közelebb van. Ennek ellenére a robotok majd csak évek múlva válnak a mindennapok során az emberek segítőivé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #4
    szemét válogatás??????? WALL-E te vagy az????????
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2019.11.28. 13:41:34
  • Macropus Rufus #3
    lazán kapcsolódik:

    https://index.hu/techtud/2019/11/27/a_massachusettsi_rendorseg_teszteli_a_boston_dynamics_riaszto_robotkutyait/
  • NEXUS6 #2
    Elégedett ön-e a gúglifordító nagyszerű teljesítményét?
    XD

    A jövőben lehet, hogy sok mindennapi dolgot megtudnak majd a robotok csinálni, de úgy tűnik, hogy a fordítás nem az. ;)
  • TokraFan #1
    "A szakember a gépeknek többek között olyan feladatok elvégzését tanítják"
    "Ezeknek a gépeknek könnyen kezelhetőek és olyan olcsók kell legyenek,"

    What?? Nincs ott valaki, aki írni is tud?