Gyurkity Péter

Gondban van a Samsung mobilchip-részlege

Amerikai divíziójukat leépítik, viszont az Exynos chipektől még nem kell búcsúznunk.

A Samsung esetében hozzászokhattunk ahhoz, hogy még az abszolút csúcskategóriás okostelefonok esetében is vegyes felállást kapunk, legalábbis ami a telefonok teljesítményét biztosító mobilchipeket illeti, hiszen itt a Qualcomm Snapdragon-vonal mellett a saját Exynos chipeket is biztosították készülékeikhez. Ezt továbbra is így lesz, viszont a jelek szerint jóval kisebb hangsúlyt helyeznek majd a saját vonalra, mivel az nem hozta meg a várt sikert.

Az utóbbi hetekben többek között arról olvashattunk, hogy a dél-koreai gyártó is bemutatta saját jövő évi megoldását, korábban pedig még a Lenovo egyes Motorola-telefonjaiban is felbukkantak ezen Exynos-vonal képviselői. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a cég vezetése nem elégedett a márka eddigi eredményeivel, itt ugyanis hírügynökségi beszámoló szerint leépítik a chipek fejlesztésére szakosodott amerikai részlegüket, ezzel pedig több száz alkalmazottat bocsátanak el, illetve irányítanak át más központokba. Leszögezték, hogy nem mondanak le az üzletágról, viszont a jól értesült források szerint itt elmaradt a kívánt siker.

Kétségtelen tény, hogy az Exynos mobilchipek nem túl sok egyéb gyártó érdeklődését keltették fel, igaz, itt korábban láthattunk már a Meizu háza táján is hasonló megoldásokat. Az amerikai fejlesztői részleg túlnyomó részétől azonban most megszabadulnak, annak ellenére, hogy idén áprilisban még arról beszéltek, hogy a 2030-ig terjedő időszakban összesen mintegy 116 milliárd dollárt fektetnek majd be ilyen chipek fejlesztésébe – a 2010 óta ezen a vonalon tevékenykedő austini részleg azonban ezzel búcsúzik, míg a San Jose városában lévő Advanced Computing Lab legtöbb munkatársa is távozni kényszerül. A külsős elemzők fő indokként a széles körben való elfogadottság hiányát, valamint a terjeszkedés meghiúsulását említik meg, amiben kétségtelen módon nagy adag igazság van.

A gyártó közleményében leszögezték, hogy a System LSI üzletágnak továbbra is versenyképesnek kell maradnia a globális piacon, itt tehát valóban az lehet a legfontosabb tényező, hogy az Exynos chipek a vártnál jóval kisebb mértékben járultak hozzá a bevétel növekedéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Nem kell félteni Samit....