MTI

Bírsággal fenyegeti az EU a Broadcom chipgyártót

Ideiglenes intézkedéseket rendelt el a Broadcom amerikai chipgyártó ügyében az Európai Bizottság, felszólítva a vállalatot, hogy hagyjon fel bizonyos versenyellenes gyakorlataival.

A brüsszeli testület aggályosnak tartja a Broadcom megállapodásait több set-top-box- és modemgyártóval, amelyek eredményeképpen azok kizárólag az általa gyártott chipekkel szerelik eszközeiket. Szakértők szerint meglehetősen ritka az, hogy a vizsgálat lezárulása előtt ideiglenes intézkedéseket hoznak, a bizottság azonban úgy vélekedett, hogy beavatkozás hiányában az amerikai cég magatartása valószínűleg "súlyos és visszafordíthatatlan" károkat okozna a tisztességes versenyt illetően.


"Ez magasabb árakat, kevesebb választási lehetőséget, illetve csökkenő i nnovációt eredményezett volna az európai fogyasztók számára. Ezt nem hagyhatjuk, ezért arra szólítottuk fel a Broadcomot, hogy azonnali hatállyal hagyjon fel a kifogásolt gyakorlatával" - mondta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. A vállalatnak 30 napja van arra, hogy eleget tegyen az intézkedésnek.

A lépés tovább fokozhatja az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti feszültséget. Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, Brüsszelben azonban ezt tagadják. Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta egy interjúban, hogy Vestager "jobban utálja az Egyesült Államokat, mint bárki más, akivel valaha találkozott".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!