Berta Sándor

Európai adatköz­pontokba fektet be a Google

Az amerikai cég Finnországban, Hollandiában, Írországban és Belgiumban épít szervercentrumokat.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója Helsinkiben jelentette be, hogy az óriáscég a következő két évben 3 milliárd eurót invesztál európai számítógép-központok kiépítésébe. A tervek között szerepel egy-egy finnországi, hollandiai, írországi és belgiumi létesítmény létrehozása és üzemeltetése. A következő esztendőkben befektetendő 3 milliárd euró a Google 2007 óta ilyen célokra invesztált összegének az egynegyedét teszi ki. A menedzser a finnországi körútja során találkozott Antti Rinne finn miniszterelnökkel is. A skandináv állam az Európai Unió Tanácsának soros elnöke és elsősorban a klímasemlegességre összpontosít. Ebbe a stratégiába tökéletesen illenek a Google befektetései és elképzelései.

Pichai egyúttal közölte azt is, hogy a társaság a közeljövőben minden korábbinál nagyobb befektetéseket hajt végre a megújuló energiák területén és összesen 1600 megawatt áramot akar termelni Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Chilében. Az 1600 megawatt egymillió napelemes tető kapacitásának felel meg. A Google 2007 óta szén-dioxid-semleges módon működik és két éve a teljes áramszükségletét megújuló forrásokból fedezi. Az új létesítmények nem csupán erősítik a területen a vállalat szerepvállalását, hanem új munkahelyeket is teremtenek. A tervek szerint így összesen 13 000 új teljes munkaidős állás jön létre az Európai Unióban.

A Finnország délkeleti részén található kikötővárosban, Haminában 600 millió euróért épít új szervercentrumot a Google. A településen már 2011 óta működik egy hasonló központ, a helyszínt azért választotta a konszern, mert a hűvös klíma és a tengervíz kiválóan felhasználható a számítógépek hűtésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!