Berta Sándor

Klímavédelem - ambíciózus célokat tűzött ki az Amazon

A terveket a konszern alapítója ismertette.

Jeff Bezos, az Amazon első embere közölte, hogy az elképzelések alapján 2040-re klímasemlegessé kell válnia a társaságnak és a párizsi klímaegyezmény céljait az eredetileg kitűzött időpontnál 10 évvel hamarabb el kell érni. Azt szeretnék, ha az Amazon Climate Pledge nevű kezdeményezéshez idővel más vállalatok is csatlakoznának. Az óriáscég vállalta, hogy a globális infrastruktúráját 2024-re 80, 2030-ra 100 százalékban megújuló energiák segítségével fogja működtetni. Jelenleg ez az arány 40 százalék. 2040-re pedig a vállalatnak teljesen szén-dioxid-semlegesen kell működnie.

A kétségkívül nagyratörő célok elérésében segíthet az is, hogy a társaság 100 000 elektromos meghajtású tehergépkocsit vásárol, a járművekkel a csomagok kiszállítását végzik majd. Ez lehet minden idők legnagyobb elektromos autórendelése. A gépkocsikat a michigani Rivian fogja szállítani, az Amazon februárban 700 millió dollárral támogatta a vállalkozást. Az első prototípusok jövőre jelenhetnek meg az utakon, az első járműveket 2021-ben állíthatják forgalomba, míg a teljes flotta 2030-ra állhat üzembe. A Rivian modelljét kifejezetten az Amazon megrendelésére tervezik és építik meg.

Az elképzelések között szerepel egy 100 millió dolláros erdőfelújítási beruházás. Bezos hangsúlyozta, hogy csak akkor tudnak "gigantikus jelet küldeni a piacnak", ha más vállalatok is csatlakoznak a kezdeményezéshez és olyan tartós befektetéseket támogatnak, amelyeknél minimális a termékek és a szolgáltatások szén-dioxid-kibocsátása. A menedzser elismerte, hogy nincs minden problémára megoldása, így először azokra a dolgokra kell összpontosítaniuk, amelyekre közvetlen befolyással vannak. Meggyőződése volt, hogy az egy nap alatt megvalósuló kiszállítások klímabarátok lehetnek, mert a repülőgépekkel való csomagtovábbítás kieshet és a raktárakat az ügyfelekhez közelebb lehet elhelyezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #1
    és a napelemeket meg a többit ügye nem kínában gyártatják le, ahol azért olcsó mert környezetszennyező? :D