Berta Sándor

Pénzbüntetést fizethet a YouTube

A videomegosztó szívesen elkerülte volna a komolyabb szankciókat, de így is rekordbüntetést kapott.

Az FTC bejelentette, hogy a YouTube, illetve annak tulajdonosa a Google köteles 170 millió dollárt fizetni azért, mert az oldal jogellenes módon gyűjtötte a gyerekek személyes adatait. Az egyezségről a portál, az anyacég, a testület és a New York-i államügyészség képviselői állapodtak meg egymással. A YouTube, illetve a Google szemére azt vetette az FTC és az államügyészség, hogy az úgynevezett internetes sütifájlok felhasználásával információkat gyűjtött a platformon lévő gyerekcsatornákra feliratkozó személyekről és e folyamat során előzetesen nem kérte a szülők engedélyét. Az eljárás célja az volt, hogy az adatok alapján célzott hirdetési ajánlatokat lehessen megjeleníteni az érintettek számára és ezáltal pénzt lehessen keresni. A vonatkozó COPPA nevű törvény ugyanakkor kimondja, hogy tilos 13 év alatti gyermekek információit gyűjteni és 2013-ban még azzal egészítették ki a jogszabályt, hogy a tilalom a sütifájlok alkalmazására is vonatkozik.

Tavaly áprilisban 23 szervezet panaszt nyújtott be a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC), s azt szorgalmazták, hogy indítson eljárást a YouTube ellen és büntesse meg több millió dollárra, mert az indoklásuk alapján számos esetben megsértette a gyerekek online magánszféráját védő Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) nevű törvényt. A probléma az volt, hogy a platform hagyta, hogy célzottan reklámokat mutassanak a legkisebbeknek. A YouTube azzal védte volna ki a lehetséges pénzbüntetést, hogy az összes gyerekeknek szóló videót egy külön alkalmazásban gyűjti össze és így választaná el azokat az összes vitatható tartalomtól.

A Politico arról számolt be, hogy a Google beleegyezett abba, hogy 150-200 millió dollárt fizessen az FTC-nek, cserébe a testület lemond a YouTube elleni további jogi vitáról és nem nyújt be bírósági keresetet a társaság ellen. A bizottság három republikánus tagja megszavazta a forgatókönyvet és az összeget, míg a két demokrata tagja ellenezte azokat.

A videomegosztó ellen panaszt benyújtó szervezetek szkeptikusnak fogadták a hírt és nem igazán bíztak abban, hogy ennyivel sikerül a problémát megoldani. Josh Golin, a Campaign for a Commercial-Free Childhood ügyvezető igazgatója például azt nyilatkozta, hogy az FTC-nek olyan bírságot kellene kiszabnia, amely egyenlő versenyfeltételeket teremt és egyúttal elrettentésként szolgál a COPPA jövőbeni megsértéseivel kapcsolatban is. Ez a bírság egyik kitételnek sem felel meg. Golin hozzátette, hogy a 150-200 millió dolláros büntetés a YouTube 2-3 havi hirdetési bevételét teszi ki.

Jeff Chester, a Center for Digital Democracy ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a kiszabandó összegnek legalább félmilliárd dollárnak kellene lennie. Ezért botrányos döntés született, amely azt jelzi, hogy valójában szabadon megsérthető a törvény és viszonylag könnyen elkerülhető egy nagyobb büntetés. A Google és az FTC szóvivője sem kommentálta a kiszivárgott információkat. Emellett Letitia James New York állam főügyésze piaci hatalommal való visszaéléssel is vádolta a Google-t és a videomegosztót.

A 170 millió dollárból 136 milliót kap az FTC, míg a fennmaradó 34 milliót a New York-i államügyészségnek utalják át. Korábban a COPPA megsértése kapcsán még soha nem szabtak ki ilyen magas pénzbüntetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #3
    Az ilyen cégek az adatgyűjtésből-reklámokból élnek! Mindenki tisztában van ezzel. Másképp hogy a fenéből tudnának ennyi töménytelen szervert fenntartani a brutális mennyiségű tartalmaknak. Akinek nem tetszik az ilyesmi ne használja. Nem kötelező! Nem tartom jogosnak az ilyesfajta büntetést!
  • Szefmester #2
    Tegye fel a kezét az, aki nem ismer olyan gyereket akinek ne lenne legalább egy felnőtt korú regisztrációja a neten az ilyen szabályozások kikerülésére...
  • TokraFan #1
    Persze a gyerekek és szüleik nem kapnak egy fillért sem. Semmi értelme az egésznek. Azt végképp nem értem, hogy az államügyészség mi a tökömre kap 34milliót?