Berta Sándor

Európai felhő­környezetre van szükség

A rendszerrel elsősorban az ipari kémkedést akadályoznák meg.

A javaslatot Peter Altmaier német gazdasági miniszter vetette fel. A politikus azzal indokolta az ötletet, hogy az amerikai hivatalok a helyi CLOUD Act törvénynek köszönhetően szinte bármikor hozzáférhetnek az olyan felhőszolgáltatók adataihoz, mint az Amazon, a Google és a Microsoft, s mindez akkor is bekövetkezhet, ha a fájlok nem az Amerikai Egyesült Államok területén vannak. Altmaier kiemelte, hogy az európai gazdaságnak sürgősen megbízható adatszuverenitásra és az információk széles körű elérhetőségére van szüksége. Mindez a versenyképesség egyik konkrét eleme. A német gazdasági minisztérium ezért gőzerővel dolgozik egy megfelelő előterjesztésen.

Horst Seehofer német belügyminiszter hozzátette, hogy csak olyan szolgáltatókkal tudnak együtt dolgozni, amelyek betartják az európai biztonsági előírásokat és ezáltal biztosítják a digitális szuverenitást. Az álláspontjuk az, hogy ezt a piacvezető amerikai felhőcégek nem tudják garantálni, mert a tengerentúlon a CLOUD Act előírásai hatályosak. Az adathozzáférések korlátozásához államok közötti egyezmények kellenének. Ilyeneket viszont eddig az európai uniós tagállamok sem az USA-val, sem Kínával vagy Oroszországgal nem kötöttek.

Az elképzeléseket támogatta több szakmai szervezet is, mondván csak így biztosítható a technológiák területén a vezető pozíció és a digitális szuverenitás. Egy európai felhőszolgáltatás, amely az adatok és a tudás védelmét, valamint az információk biztonságát garantálja, megoldást jelenthet a mostani helyzetre és problémákra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Eleve röhej volt az egész felhő... Hogy úgy mondjam, az esetek 95%-ában teljesen felesleges.
  • end3 #1
    Amen!