Berta Sándor

Kínába helyezi át a Mac Pro gyártását az Apple

Lejártak azok a kedvezmények, amik azt célozták, hogy Texasban szereljék össze a számítógépeket. Ősszel jöhet az új MacBook Pro.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról tudósított, hogy az új Mac Pro számítógépeket nem a kaliforniai konszern fogja összeszerelni, hanem a Quanta, amely a Sanghajban lévő üzemében végzi majd a munkát. Érdekesség, hogy szintén a Quanta foglalkozik az Apple Watch összeszerelésével. Mint kiderült, a döntés egyik oka az, hogy lejártak azok a kedvezmények, amelyeket az Apple azért kapott, hogy az összeszerelésekre Texas állam területén kerüljön sor. A munkát a gyártó megbízásából eddig a texasi Flex végezte.

Tom Forte, a D.A.Davidson egyik elemzője úgy kommentálta a hírt, hogy a lépés emlékeztető mindenkinek, hogy a kínai előállítás mindig is az egyesült államokbeli gyártás olcsóbb alternatívája marad. Ez részben arra vezethető vissza, hogy a megrendelő a meglévő infrastruktúrákból profitál, hiszen az üzemeket és a berendezéseket nem kell újra felépíteni az USA-ban.

Az Apple egyik szóvivője erre úgy reagált, hogy az alkatrészek összeszerelése csak az eljárás egyik részfolyamata és nem a gyártás legfontosabb eleme. Emellett a Mac Pro tervezése és fejlesztése továbbra is Kaliforniában történik, éppúgy, ahogy a többi terméké is, míg az alkatrészek a világ számos országából származnak, többek között az Amerikai Egyesült Államokból. A Mac Pro volt az utolsó olyan jelentős termék az Apple kínálatában, amelyet még az USA-ban gyártottak. A biztosított kedvezmények kifutása és a magas bérköltségek mellett az is a további texasi gyártás ellen szólt, hogy Kínából könnyebben értékesíthető a többi ázsiai államba a Mac Pro.

Egyébként Jeff Lintől, az IHS Markit kutatási és elemezési igazgatója szellőztette meg azt az információt, hogy az Apple szeptemberben bemutatja a legújabb, 16 hüvelykes kijelzővel ellátott MacBook Pro készülékét. Febrruában már kiszivárgott, hogy a MacBook Pro új külsővel és 16-16,5 hüvelykes kijelzővel futhat be. Az elemző közölte azt is, hogy a 16 hüvelykes kijelzővel felszerelt MacBook Pro az Intel új processzorára fog épülni, a képernyő felbontása pedig 3072 x 1920 képpont lesz. Az Apple a kijelző esetében még mindig az LCD-technikára építhet majd és nem pedig az OLED-technológiára.

Az új termék bemutatására a szeptember 19-re tervezett Apple-eseményen kerülhet sor és az operációs rendszere várhatóan az új Mac OS Catalina lehet. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, úgy ez az eszköz lesz a legnagyobb képernyős MacBook Pro az Apple kínálatában. A mostani legnagyobb MacBook Pro-kijelző 15,4 hüvelykes és a felbontása 2880 x 1800 pixel. A szakember arra számít, hogy a kaliforniai konszern piacra dobhatja a 13,3 hüvelykes képernyővel ellátott MacBook Pro és a MacBook Air új változatait is, amelyeken szintén a Catalina fog futni és az Intel új processzoraira épülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #8
    Szép lesz a doboz hátulján:
    Made in China vagy Manufactured in Republic of China ...
    Komcsikicsuki..
  • Macropus Rufus #7
    de tényleg :D :D
  • Zulu12 #6
    Jó drága sajtreszelő :D
  • Macropus Rufus #5
    lazán kapcsolódik:

    https://index.hu/gazdasag/2019/07/03/egy_csomo_termek_gyartasat_vihetik_el_kinabol_a_techoriasok/

    Az Apple is mérlegel. Hiába no, ilyen egy komoly gyártó, oda viszi a csúcsgépének a gyártását, majd gondolkodik, hogy esetleg lehet vissza kellene hozni... Nem is kellett volna oda vinni.
  • Zombee #4
    Mondjuk a puskaporral önmagában odabasztak a világnak.
  • Ms2 #3
    Na,akkor a mac termékek fillérekbe fognak kerülni .......?
  • Ender Wiggin #2
    nincs olyan, hogy "saját termék". az olcsó, silány kínai is másolata valaminek, bármiről legyen is szó. a puskapor óta nincs saját termék.
  • ugh #1
    Sajat kinai termek piti arakon nyugatra exportalva rossz.
    Usak termek kinaban szarert hugyert gyartva, meregdragan eladva jo.