Berta Sándor

Felelőtlen influenszerek ellen harcol Izland

A skandináv ország a Facebookon és az Instagramon indított felvilágosító kampányt.

Izland különleges és gyönyörű sziget, ahol a látogatók rendkívül szép fotókat és videókat készíthetnek. A probléma csak az, hogy az influenszerek egy része senkire és semmire sincsen tekintettel, nem tartja be a legalapvetőbb biztonsági szabályokat sem, s gyakran magát is veszélybe sodorja. Aktivisták és helyi turisztikai szolgáltatók, mint az Inspired by Iceland ezért kampányt indítottak azért, hogy felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy a felelőtlen magatartásukkal milyen veszélyes helyzeteket teremtenek.

Gudmundur Ingi Gudbrandsson környezetvédelmi és természeti erőforrásokért felelős izlandi miniszter kijelentette, hogy akár egyetlen híres személy felelőtlen cselekményei is drámai következményekkel járhatnak, ha tömegek kezdik el követni az illető által mutatott rossz példát. Például rengeteg követő letapossa a virágzó mezőket, csak hogy a közepében fekve elkészíthesse ő is ugyanazt a képet, amit ezernyi másik ember


Justin Bieber Izlandon forgatott klipje 450 millió letöltésnél jár, és rengetegen akarnak ugyanerre a helyszínre menni, amit a környezet már nem bír el

Az influenszerek az elmúlt években szinte elárasztották a szigetországot. A gond az, hogy egy részük túl közel merészkedik például a gejzírekhez, a hőforrásokhoz, a vulkánokhoz és a lávamezőkhöz azért, hogy minél jobb és vakmerőbb álló- és mozgó felvételeket készíthessen. Emellett a látogatók nem tartják tiszteletben a helyi törvényeket és íratlan szabályokat. Csak az Instagramon több mint tízmillió olyan kép van, amelyet a turisták Izlandon készítettek, majd feltöltöttek.

Michalina Okreglicka fotós közölte, hogy napjainkban minden a tökéletes kép elkészítéséről szól. Még sosem látott annyi hülyeséget és olyan felelőtlen magatartást, mint amennyit az utóbbi időszakban Izlandon. A jelenség a helyi lakosokat is egyre jobban bosszantja, már csak azért is, mert a bajba kerülő influenszereket a helyi mentőcsapatoknak kell kimenteniük nem kis erőfeszítések és költségek árán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • seepheeerd #8
  Úgy rúgnék picsán MINDEN "influenszert", hogy a Holdig repüljön.
 • csicso82 #7
  Pont leszarom az izlandiakat, ők pofáznak? Lehalászták az óceánt.
 • dyra #6
  Ez a turizmus egyszerre jó és rossz dolog. A fene tudja mit lehetne vele kezdeni.
 • Wootan #5
  Én azt nem értem, hogy ezeket az ingyenélő hulladékokat miért nem bírságolják meg a picsába. Főleg azokat akik anyagi haszonszerzésből okoznak kárt.

  Persze nem pénzbeli büntetést kéne kiszabni rájuk, mert azt zsebből kifizetnék, hanem jó kis pár száz/ezer órás közmunka képében. Az lenne az igazi büntetés ezeknek a szutykoknak. Szedhetnék pl. hónapokig a szemetet, aztán a végén magukat is belerakhatnák a kukába, úgyis odavalók.
 • mrzed001 #4
  Nem lenne baj az influenszerség ... ha legalább 150-es IQ lenne a követelmény.
  Mert az influenszer ugyebár befolyásol (ez a dolga).
  Egy ostoba, OSTOBASÁGRA !
  Most komolyan, még több ostoba h.lyegyerekre van szüksége ennek a világnak ??

  Valamint, hogy felelősségre legyenek vonva a tetteik következményéért.
  Igen, tessék szépen kiszámlázni Justin Bieber-nek a klipjén felbuzdulva odalátogatók által elpusztított növényvilág eszmei értékét.

  Ugyanerről volt cikk máshol is: https://444.hu/2019/04/14/ritka-termeszeti-jelenseget-tettek-tonkre-az-influenszerek
  Itt is az elsőnek, valamint minden "utánzónak", fénykép alapján azonosítható személynek egy piszok nagy büntetést kellene kiszabni.

  Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2019.06.29. 15:13:28
 • ostoros #3
  Itt két dolog van. Az egyik, hogy az Izlandiak szeretik a túristák pénzét, de a jelelétüket és viselkedésüket már nem. Megértem őket.

  A másik meg az, hogy ez az "influenszer" kifejezés röhejesen szánalmas. Talán egy-két éve volt, hogy az USA nagykövetsége magyar bloggereket és vloggereket hívott meg a nagykövetségre, lényegében kapcsolat építésre, meg jópofizásra.
  Amivel amúgy érzékeltették a jelenlévőkkel, hogy tudjuk kik vagytok, tudjuk hol laktok, és rajtatok tartjuk a szemünket.
  Nem mondták azt nekik, hogy vigyázzatok a szátokra, ha Amerikáról beszéltek, de azért mégis csak szánalmas. Putyinéktól várnánk ezt, hogy behívják az újságírót eligazításra.
  Ennyire betegesen uralni akarják a véleményét az embereknek?
  Izland dettó...
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.06.29. 13:34:12
 • Bruce_Willis #2
  De utálom ezt a szót: influenszer...
  Olyan mesterkélt mint amilyenek ők maguk.
 • TokraFan #1
  A sok b*rom...