Berta Sándor

Felismerhetők a Photoshop-manipulációk

A népszerű szoftverrel tetszőlegesen módosíthatók a fotók. Az érintett felvételekről az emberek csak nehezen tudják megmondani, hogy manipuláltak.

Sheng-Yu Wang, Andrew Owens és Alexei A. Efros, a Berkeley Egyetem tudósai, s Oliver Wang és Richard Zhang, az Adobe Research munkatársai közösen arra készítettek fel egy neurális hálózatot, hogy kiszűrje a Photoshop segítségével módosított képeket. A megalkotott algoritmus felismeri azokat a manipulációkat, amelyeket a képszerkesztő szoftver Face Aware Liquify nevű funkciójával végeztek el. A felhasználók ezáltal akár nagyon részletekbe menő módon is módosíthatják az emberi arcokat. Így például egy eredetileg komoly arcot mosolygóssá lehet változtatni.


A tesztekben résztvevő személyek nem tudták megfelelően megkülönböztetni egymástól a manipulált és az eredeti fotókat, szemben az algoritmussal, amely 99 százalékos pontossággal dolgozott. A program felkészítéséhez a tudósok az eredeti és a módosított felvételeket egyaránt felhasználták. A neurális hálózat így állapított meg bizonyos rendszeresen visszatérő jellemzőket, amelyeket az emberi szem nem képes felfedezni.

A szoftvernek jelenleg két hibája van. Az egyik, hogy csak azokat a képeket ismeri fel, amelyeket a Face Aware Liquify funkcióval módosították. Amennyiben egy folyamat során az Photoshop más funkcióit használta valaki, akkor azokat a manipulációkat már nem tudja kiszűrni. Az algoritmus tehát csak korlátozott mértékben képes kiszűrni az általános fotóhamisításokat: amennyiben egy hamisító nem a Photoshopot alkalmazza, akkor a munkáit a program nem tudja azonosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #2
    Ezt nem teljesen értem! Ha a photoshopolt képet lefényképezem,milyen torzulás lesz azon? Mert ha talál rajta,akkor bármilyen képen találni fog!
  • kvp #1
    A pixelek es az eredeti kepen lathato tomoritesi jelensegek torzulasat hasznalja. Ha nyers, tomoritetlen keppel dolgozik valaki es eleg nagy felbontassal, hogy ne legyen detektalhato pixel nyulas, akkor a fent emlitett szoftver hatastalan. (a legnagyobb elmozditott reszlet hatarozza meg a szukseges extra felbontast, tehat pl. 16 pixeles maximalis elmozgatas eseten 16x-os vizszintes es fuggoleges felbontas kell, azaz 256x tobb adat, hogy a lemeretezett vegeredmenyen biztosan ne latszodjon a transzformacio) Fontos tovabba, hogy a bemeneti kepen ne legyen szinszuresi interpolacios minta, tehat ezeknek a bementi adatoknak a simitasa tovabb 2-4x-es felbontasnovelest igenyel vagy meglefelo multilayer/multipath szenzort.