Berta Sándor

USA - több adatot kérnének a vízum­kérelmezőktől

Megerősítést nyertek az elmúlt években kiszivárgott információk.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016 decembere óta az utasoknak nem csupán a hivatalos okmányaikat kell átadniuk, hanem az összes online profiljuk (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Github, Google+ stb.) adatait is. 2017 februárjában ismertté vált, hogy az emberektől a közösségi profiljuk információi mellett elkérnék a mobiltelefonjaikon tárolt telefonszámokat és az internetes böngészési előzményeiket. 2017 áprilisában kiderült, hogy az USA a vízum kiadása előtt mindenki esetében igényt tartana a közösségi média profilokkal kapcsolatos jelszavakra. Emellett mindenkinek engedélyeznie kellene a mobiltelefonja átkutatását, s ki kellene adnia a jelszavait, a kapcsolati adatait és más információkat. Tavaly márciusban pedig arról tájékoztatta az amerikai külügyminisztérium a Fehér Ház költségvetési hivatalát, hogy a vízumért folyamodóknál várhatóan a közösségi médiában megjelent adatokat is figyelembe veszik majd.

Az amerikai külügyminisztérium most hivatalosan is megerősítette, hogy a jövőben az Amerikai Egyesült Államokba való beutazáshoz vízumot kérelmezőknek kötelező lesz megadniuk a közösségi média-profiljaikat, valamint az e-mail címeiket és az aktuális, illetve a korábbi telefonszámaikat. A módosítás évente közel 15 millió vízumkérelmezőt érint majd. Csak néhányan fognak mentesülni az új szabályok alól, közéjük tartoznak majd például a diplomáciai mentességet élvező személyek, valamint azok, akik nyaralni utaznak az Amerikai Egyesült Államokba. A változtatást ezúttal is a nemzetbiztonság erősítésével indokolták a hatóságok.

A vízumkérő dokumentumokon csak bizonyos közösségi platformokkal kapcsolatos információkat kérnek el az emberektől és csak azok a felhasználói fiókok érdeklik a szaktárcát, amelyeket az illető az elmúlt öt évben használt. Emellett - szigorúan önkéntes alapon - további közösségi média-profilok is megadhatók. Az e-mail-címek és a telefonszámok esetében is kizárólag az elmúlt öt esztendő adatait kell kötelezően megadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    Az eredeti cikk szerint most mar a turistavizumhoz is kelleni fog. Mondjuk ez nem annyira a terroristak ellen jo, mint inkabb a turistavizummal dolgozni szandekozok kiszuresere, mert ha van barmilyen nyoma (keresesekben, beszelgetesekben, stb.) annak, hogy valaki nem nyaralni keszul, akkor az eleg eros nyom arra, hogy tenyleg illegalis munkavallasra keszul. Foleg a diakvizumosokat es az uzleti utra erkezoket emelik ki. Hivatalosan csak par kivalasztott oldalon kell megadni az elmult 5 evben hasznalt felhasznaloi nevet. Alapvetoen a nagy amerikai oldalak es par orosz, illetve kinai oldal szerepel rajta. Utobbiaknal kerhetnek jelszot is, mert azoknak az adatbazisait nem latjak jelszo nelkul az amerikai hivatalok. Az embereknek persze jogaban all azt mondani, hogy nem hasznalt es ha tenyleg nincs ilyen, amit konnyen meg lehetne talalni (szuletes hely, ido, rokonok neve, stb. alapjan), akkor alapvetoen meg is lehet uszni. A legbiztosabb ha az embernek egyaltalan nincs ilyen oldalakon regisztracioja vagy csak olyan amit nem tudnak hozzakotni. (es belepeskor a telefonjan sincs a bongeszoben vagy app-okban nyomuk)
  • Macropus Rufus #7
    mert egy embernek csak egy profilja lehet. Teljesen logikus.
    Ki van zárva, hogy ezzel a módszerrel akár csak egy komolyabb arcot el tudnak kapni.
    Picit emberkéket igen, de profit nem. Viszont jó be lehet gyűjteni az adatokat.
    Tulképpen amit a google csinál piciben azt az usa kormánya törvénnyel megtámogatva végzi nagyban. Egyik sem jobb a másiknál.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.06.04. 14:59:27
  • end3 #6
    Mindent Tudni Akarok!!! - (Na de Mindenről...?) - Na majd, amikor már virtuálisan sem engednek be egyeseket, mert sértik ezt a világhatalmi, lilagőzös, csillagost...
  • Ellaberin #5
    Az esetleg meg sem fordul a fejükben, hogy nem mindenki f@szbúk meg twitter búza?
    Pár éve voltam náluk, pont akkor merült fől ez először, de akkor el lett halasztva, így nem kellett csak azért reggelnem ezekre, hogy beengedjenek. (Mondjuk turistáskodtam, arról meg most sincs szó elvileg, de azért elég paranoiásan hangzik. Persze, ha a főnökük is egy ilyen twitter-mániás, debil 70+-os csecsemő....)
  • ToxiMaxi #4
    Ha ezt megtudják, biztosan meggondolják magukat :D :D :D :D :D
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.06.04. 10:01:54
  • tom_pika #3
    "internetes böngészési előzményeiket"

    Azt hogyan lehet megadni???
  • gaszton421 #2
    Detto!
  • leeloodallas #1
    Na erre mondom azt, hogy akkor menjen oda a f.szom.