Berta Sándor

Innovatív drónt fejlesztettek ki Izraelben

A robot alkalmazkodik a körülményekhez, akár össze is csukja magát.

A Ben Gurion Egyetem kutatói egy olyan robotot alkottak meg, amely képes kvadkopterként repülni, de a földön is tud közlekedni. A Flying Sprawl-Tuned Autonomous Robot (FSTAR) kikerüli az akadályokat és akár 55 fokos szögben összecsukja magát. Az FSTAR oldalain kerekek vannak, amelyekkel a felszínen gördülhet és ebben az esetben is a propellerek gondoskodnak a haladásról. Amennyiben pedig a robot összecsukja magát, akkor átférhet olyan helyeken is, ahol normál helyzetben nem, vagy kikerülheti az objektumokat. Ezáltal az épületeken belül is kiválóan alkalmazni lehet, így akár csomagok kiszállítására is felhasználható.


A Flying Sprawl-Tuned Autonomous Robot maximális sebessége a felszínen 9,36 kilométer/óra és a földön, illetve repülés közben is ugyanazokat a motorokat használja. A szakemberek rámutattak, hogy ennek köszönhetően sok energia takarítható meg. A prototípus maximális üzemideje 20 perc és legfeljebb 400 gramm súlyt tud szállítani.

A csomagszállítás mellett a másik lehetőség a mentési feladatok elvégzése és a felderítés. David Zarrouk professzor, az FSTAR főfejlesztője hangsúlyozta, hogy egyaránt tervezik kisebb és nagyobb változatok elkészítését, amelyek sokkal nagyobb teljesítményűek lesznek, mint a prototípus. A fejlesztést részben a Helmsley Charitable Trust támogatta a Mezőgazdasági, Biológiai és Kognitív Robotok Kezdeményezésen (ABC Robotics) és a Ben Gurion Egyetem Marcus Alapítványi Alapon keresztül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!