MTI

Holland telekommunikációs cég felhasználói adataihoz fér hozzá a Huawei

Titkos "hátsó ajtóval" rendelkezik a kínai Huawei az egyik nagy holland telekommunikációs vállalat hálózatában, amelyen keresztül hozzáférhet a felhasználók adataihoz - írta a De Volksrant című helyi napilap névtelenséget kérő titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

Közleményében a kínai távközlési óriáscég meglepődésének adott hangot a jelentéssel kapcsolatban, és arról számolt be, nem fognak reagálni az abban megfogalmazott vádakra, ugyanis azok név nélkül nyilatkozó forrásokból származnak. A cikk szerint a holland titkosszolgálat (AIVD) vizsgálatot folytat az ügyben, egyebek mellett azt próbálják megállapítani, hogy a biztonsági rés lehetővé tette-e a kémkedést a pekingi kormány számára. Azt nem részletezték, hogy hardveres vagy szoftveres "hátsó ajtóról" van-e szó, és egyáltalán hogyan működik.

Korábban a Huawei egyik szóvivője azt mondta az újságnak, hogy világszerte a helyi törvények betartásával működnek, zárva tartják az ajtót a hálózatukat olyan tevékenységekre felhasználni próbáló kormányok és mások előtt, amelyek sértenék a kiberbizonságot. Az AIVD nem kívánta kommentálni a De Volksrant cikkét, múlt hónapban ugyanakkor Oroszországot és Kínát megnevezve óva intett attól, hogy "Hollandia olyan államok cégeinek hardvereitől vagy szoftvereitől függjön, amelyek aktív kiberprogramokat folytatnak a holland érdekek kárára".

A három nagy holland szolgáltató közül a KPN és a VodafoneZiggo nem reagált a lap megkeresésére, míg a T-Mobile/Tele2 azt közölte, hogy nincs tudomásuk semmilyen vizsgálatról. A holland kormányzat által megbízott testület vizsgálatot folytat annak érdekében, hogy miként szavatolható a jövőbeli ötödik generációs mobiltávközlési hálózatok (5G) biztonsága. Stef Blok külügyminiszter szerdán elmondta, hogy hamarosan döntenek arról, részt vehet-e az infrastruktúra kiépítésében a Huawei.

Az Egyesült Államok elnöke ma rendeletet írt alá, amely nemzetbiztonsági kockázatok esetén lehetővé teszi majd bizonyos külföldi technológiák vásárlásának betiltását az amerikai cégek számára, illetve kulcsfontosságú amerikai technológiák külföldi eladását. Szakértők szerint elsősorban a Huawei és a szintén kínai ZTE van a rendelet célkeresztjében. Biztonsági megfontolásokból nemrég az Egyesült Államok, majd Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G-hálózatok fejlesztéséből a Huaweit, s Japán is erre készül. Washington szerint Peking kémkedésre használhatja fel a vállalat berendezéseit, a vádak arra a kínai jogszabályra hivatkoznak, amely megköveteli a technológiai cégek együttműködését a hírszerző szervekkel. A kínai kormány és a Huawei ezt tagadja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #7
  Jaj, nem lesz legális... jaj... Ki nem szarja le....
  A kínaiak szerintem tesznek az egészre... és a vevők többsége is amíg működik.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.25. 20:55:04
 • kisedi #6
  a droid-ot használhatják. 4G chipes, snapdragon-os de egyáltalán semmilyen ARM cpu-s terméket nem gyárthatnak a közeljövőben. A hardverlicenc korlátozáskon túl, semmilyen google termékhez nem férnek hozzá legálisan.
  Pl gmail, drive, play áruház, youtube, insta, messenger, facebook kliens.
  Semmi usa-beli szellemi licencet tartalmazó terméket nem forgalmazhatnak ezentúl. R.I.P. HUWAEI. Kár érte.. remélem a már legyártott P30Pro-kat leárazzák..
 • ostoros #5
  Szerinted mennyi ideig fog tartani nekik lekoppintani a droidot, ha nagyon akarják? Úgy, hogy kompatibilis is legyen mindennel.
  Egy hónap, vagy több?
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.20. 14:18:00
 • Macropus Rufus #4
  Elenezest az elutesekert. Javitani nem tudom, mobil feluleten nem talalom a szerkeztes opciot. :o
 • Macropus Rufus #3
  Na most kerult szopoagra a Huawei: nincs tobbe android. Uj eszkozokre nem kerulnek fel a szokasos android appok: google play, gmail, egyaltalan google eleres stb... es ez nem csak a kinaban eladott vadakat erinti, hanem az egedz vilagra kiterjed. A regi vadakat nem erinti de az uj vadarlasnal ne lepodjenek meg az emberkek, hogy nincs andoid. Ha ez igy marad akkor a Huaweinek annyi.
  Am.: egy kimai cegnek csak a naiv emberek hisznek el mindent. Kina egy kommunista diktatura nemi kapitalizmussal megfuszerezve, de alapvetoen diktatura. Minden kinai cegben az allamnak reszesedese van. A Huaweiben is, ez a torveny. Szoval nem kell itt mismasolni. A cia mar letette a pairokat az asztalra, a hollandok is. A Huawei meg terel. Ha ma beszopta de nagyon. No android. Szoval hasznalhatja a szar sajat rendszeret, ami meg csak sajat magaval kompatibilis.
 • Csaba161 #2
  Te meg nagyon naiv...
 • morguldae #1
  Unalmas már ez a kamu lejárató hadjárat a Huawei ellen!