JohnnyCage

Biztonsági rés a Media Player 7-ben

[Register] Egy most felfedezett biztonsági hiányosságot kihasználva a gyanútlan Media Player 7 felhasználók gépén bármilyen kódot futtatni lehet, ha a felhasználó éppen egy weboldalt néz, vagy HTML alapú e-mailt tölt le.

A biztonsági rést egy e-mail tartalomellenőrző szoftvert készítő cég, a GFI találta meg. A Microsoftot értesítették a problémáról, amely kiadott egy javaslatot a felhasználóknak. A javaslat elérhető itt.

A probléma forrása a Media Player 7 felületváltoztatási képessége. Az úgynevezett "skin"-ek (bőr) változtatását lehetővé tévő modult ugyanis fel lehet használni távoli gépeken lévő kódok futtatására. Sandro Gauci, a GFI biztonsági mérnöke szerint a kártékony tevékenységhez csak annyi szükséges, hogy egy e-mail nyitva legyen a gépen, vagy pedig egy rosszindulatú weboldalt böngésszünk.

Gauci szerint "A biztonsági problémát JavaScript (.js) Media Player 7 skin fájlba (.wmz) való beágyazásával lehet kiváltani, ami viszont bele lehet ágyazva egy Windows Media Download fájlba (.wmd). A felhasználónak még csak csatolt fájlt sem kell futtatnia, mert a futtatást a Media Player 7 elvégzi magától."

A probléma kiküszöbölésére a GFI azt javasolja, hogy szűrjük ki leveleink közül a WMD és WMZ fájlokat. A társaság szerint a HTML e-mail fájlokból is érdemes kiszűrni a JavaScript, az iFrame, meta refresh és ActiveX tagokat.

Azt meg kell vallani, a Microsoftnak mostanában nincs szerencséje az efféle dolgokkal, de az is lehet, hogy ennek semmi köze a szerencséhez. A cég annak ellenére, hogy az ilyen és a még kellemetlenebb hírek kezdenek mindennapossá válni, jól láthatóan semmi érdemlegeset nem tesz a problémák megszüntetéséért, az ígérgetéseket leszámítva. Pedig ezek a hibák amellett, hogy rossz fényt vetnek a cégre, veszélyesek is lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!