Berta Sándor

Biztosítani kell egy elhunyt iCloud-fiókjához a hozzáférést

Gyakran felmerül a kérdés, hogy az elhalálozott felhasználók örökösei megkaphatják-e és ha igen, milyen formában a rokonaik digitális fájljait.

A münsteri kerületi bíróság az Az.: 014 O 565/18-as számú ítéletében kimondta, hogy az Apple köteles hozzáférést biztosítani egy örökösnek az iCloud-fiókkal rendelkező elhunyt személy fájljaihoz. A családtagok azt remélik, hogy a platformon tárolt adatoknak köszönhetően megtudhatják, hogy mi történt az illetővel. Az iCloud rendszerében megőrizhetők digitális fotók éppúgy, mint e-mailek és más dokumentumok is.

A bíróság előtt az örökösöket képviselő Brandi bielefeldi ügyvédi irodai tájékoztatása alapján a családapa egy külföldi út során halálozott el. A rokonok megkeresték az Apple-t, hogy hozzáférhessenek az iCloud rendszerében eltárolt tartalmakhoz, de a peren kívüli megegyezést a kaliforniai konszern elutasította. Ezután fordultak bírósághoz.

Az Apple nem kommentálta az ítéletet. Szakértők viszont rámutattak, hogy a társaság magatartása mindenképpen furcsa és meglepő, mert korábban az ilyen esetekben bírósági eljárások nélkül is hajlandó volt hozzáférést biztosítani az iCloud rendszerében lévő adatokhoz. Ehhez elegendő volt csupán egy öröklési dokumentum bemutatása, más esetekben viszont szükség volt bírósági döntésre. A mostani ügyben az Apple Distribution International ULC volt az alperes, amely az óriáscég írországi leányvállalata és a németországi iCloud-felhasználók szerződéses partnere.

Tavaly júliusban a német legfelsőbb bíróság az Az. III ZR 183/17-es számú ítéletében úgy döntött, hogy az interneten tárolt személyes tartalmak is az örökség részét képezik, mert nincs ok arra, hogy a digitális fájlokat másként kezeljék, mint a hagyományos leveleket vagy naplókat. Abban az esetben egy olyan lány Facebook-fiókjáról volt szó, aki 2012 végén beugrott a metró alá. A szülei a Facebook-adatok segítségével akarták tisztázni, hogy valóban öngyilkos lett-e vagy baleset történt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    A rengeteg szar minősősgű meztelen celeb selfie, amit iFossal csináltak bizonyítja, hogy az iCloudhoz bezzeg minden hacker hozzáfér, de a fióktulaj családja nem... remek.