MTI

A magyarok majdnem fele helytelenül kezeli az e-hulladékot

Bár a többség nyitott a szelektív gyűjtésre, az elektronikai eszközökből származó hulladékokat a lakosság csaknem fele rosszul helyezi el - derül ki a MediaMarkt országos felméréséből.

Az áruházlánc közleménye aggasztónak nevezi, hogy tízből négyen az utcára teszik ki az e-hulladékokat, miközben a műanyagot az emberek háromnegyede, a papírt a kétharmada szelektíven gyűjti. Előbbiek túlnyomó része lomtalanításkor szabadul meg az elektronikai eszközöktől, kisebb részük pedig azon kívül is kirakja, vagy a kukába dobja a fölöslegessé vált készülékeket.

A megkérdezettek 20 százaléka mondta azt, hogy nem tud a megfelelő elhelyezéssel foglalkozni, 15 százalékuknak állítólag nincs erre ideje, további 22 százalék pedig arra hivatkozott, hogy nem tudja, hova vihetné az e-hulladékot. A tájékozatlanság miatt a közlemény kiemelte, hogy az értékesítők 2004 óta kötelesek ingyen visszavenni a vásárlóktól az új készülékkel azonos használati célú, régi berendezéseket. Az üzletlánc 32 üzletében biztosít erre lehetőséget, évente körülbelül 1000 tonna e-hulladék feldolgozásáról gondoskodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    Talán el kellene azt is vinni lomtalanításkor, nem pedig ott hagyni az utcán, kedves önkormányzatok... Csak egy ötlet...
    Az egy dolog, hogy az embernek kihozzák a hűtőt amit megrendelt, de hogy a kurva édes büdös picsába vigye el a hulladék udvarba az, akinek nincs autója? Hm? Béreljen, csak azért, hogy a nem működő szartól megszabaduljon? Nyilván nem fog, inkább fogja a port az udvaron, vagy jobb esetben abban tárolja a szerszámokat a műhelyben... Vagy oldalára fordítva beleteszi a krumplit....
    Mosógép ugyanez, tévé ugyanez.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.19. 22:59:46