Berta Sándor

Eltűnt mexikói gyerekek felkutatásában segítenek a drónok

A helyi drogháborúkban több ezer ember tűnik el. Az édesanyák és a nagyszülők ugyanakkor nem törődnek bele gyermekeik és unokáik elvesztésébe, s ezért akár pilóta nélküli légi járművek bevetésére is hajlandók.

Mexikóban jelenleg több mint 40 000 személy számít eltűntnek. Gyakori, hogy a családtagok nem bíznak a katonaságban és a rendőrségben, s inkább saját maguk próbálják megkeresni az elveszett rokonaikat. Oscar Balmen helyi újságíró elmondta, hogy ebben a folyamatban a robotrepülőgépes keresés "abszolút paradigmaváltást" jelent. A keresőcsapatok szinte kizárólag 50 és 70 év közötti édesanyákból és nagymamákból állnak, akiknek a drónjaikkal nagyobb és akár megközelíthetetlen területeket is átkutathatnak.

Balmen a Primera Emisión de MVS Noticias con Luis Cardenas számára derítette fel a Nuevo León szövetségi államban eltűnteket kereső Fuerzas Unidas Por Nuestros Desaparecidos/as nevű kezdeményezés tevékenységét. Az eltűnéseket nyilvántartó Observatorio sobre Desaparición e Impunidad a tanulmányában kimutatta, hogy Nuevo Leónnak erős a gazdasága, így Mexikón belül kivételes helyzetben van, egyike annak a négy mexikói szövetségi államnak, amelyben országos szinten a legmagasabb az eltűnt személyek száma. A drogkartellek a jó piacért küzdenek és a katonaság is jogsértéseket követ el. Sőt, a katonák egy része a bűnözőktől kapja a fizetéskiegészítését.

Alberto Xicotencatl emberi jogi szakértő és Casa del Migrante Saltillo nevű szervezet vezetője kifejtette, hogy a családtagok nyomására a kormány már kidolgozott és elfogadott egy eltűntekkel kapcsolatos törvényt, valamint létrehozott egy nemzeti keresőbizottságot, de időbe telik, amíg mindez eredményre vezet.

A rokonok által használt pilóta nélküli légi járművek üzemideje körülbelül 30 perc és a segítségükkel többek között a bűnözői csoportok gyanús házait lehet felderíteni, lefotózni a levegőből és a pontos földrajzi koordinátákat megszerezni. A családtagok pontosan tudják, hogy milyen épületeket kell keresniük, hol találhatnak akár holttesteket is. Általában elhagyatott házakról van szó, amelyek közül sok tavak vagy folyók mellett található. A robotrepülőgépekkel még a föld hőmérséklete is megállapítható, továbbá felismerhető, hogy ha valahol meglazították a talajt és láthatóvá válnak a keréknyomok is.

Balmen rámutatott, hogy a kutatásban résztvevő édesanyák többsége törvényszéki tanfolyamokat végzett és a talált helyszíneket rendőrökkel, illetve katonákkal együtt keresi fel. Erre részben a nyomok biztosítása, részben önvédelem miatt van szükség. z eltűnteket kereső szervezetek már legalább három szövetségi államban alkalmaznak drónokat. Nuevo Leónban az emberek az Amerikai Egyesült Államokból importált DJI Phantom-3 modelleket használják. Balmen szerint az édesanyák és a nagymamák igazi szakértőkké váltak, akik maguk programozzák a repülési útvonalakat, amelyeket a pilóta nélküli légi járművek később automatikusan teljesítenek.

Többek között Baja Californiában és Guerreróban a hatóságok is alkalmaznak robotrepülőgépeket, s Nuevo León is vásárolt egy saját drónt, amely viszont 54 millió pesóba került. A pilóta nélküli légi jármű 100-200 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik és 7-12 órán át maradhat a levegőben, azonban jelenleg nem működőképes. Így a családtagok kisegítik az államot a saját robotrepülőgépeikkel és még azok irányítására is megtanítják az illetékeseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #1
    Az eltűnt mexikóiak az USA átnevelőtáboraiban keresendők!