Berta Sándor

Hollandiában vizsgálják az Apple gyakorlatát

Az illetékes helyi hatóság azt tanulmányozza, hogy a cég az alkalmazásboltjában előnyben részesíti-e a saját termékeit.

Az Autoriteit Consument & Markt (ACM) bejelentette, hogy eljárást indított a kaliforniai társaság gyakorlatának kivizsgálására. Felmerült ugyanis annak a gyanúja, hogy az Apple visszaél a piaci hatalmával és az App Store rendszerében komoly előnyben részesíti a saját fejlesztésű szoftvereit a vetélytársak programjaival szemben. Az óriáscég gyakorlata elsősorban a konkurensek híralkalmazásait érintheti.

Többek között azokat a kérdéseket kell tisztázni, hogy az Apple a többi termékhez képest jobb pozícióban helyezi-e el a saját szoftvereit, illetve szándékosan vagy akár látszólagos figyelmetlenségből akadályozza-e a vetélytársak megoldásaihoz való hozzáférést, s ezáltal gátolja-e a piaci versenyt. Az mindenképpen a vállalat ellen szól, hogy egyedül ő gyakorol ellenőrzést az App Store és annak kínálata felett, ezáltal pedig elvileg bármikor diszkriminálhatja a külső fejlesztőket.

Az ACM arra kérte a külső programkészítőket, hogy jelezzék milyen problémáik vannak az App Store rendszerével, de azt is, ha éppen a Google Play Store alkalmazásbolttal kapcsolatban vannak gondjaik vagy észrevételeik. A holland hatóság az Apple elleni vizsgálat elindításával párhuzamosan kiadta jelentését a szoftverboltokról.

Érdekesség, hogy márciusban a Spotify panaszolta be az Európai Bizottságnál az Apple-t. Daniel Ek, a stream-szolgáltató első embere azzal vádolta meg a kaliforniai konszernt, hogy tisztességtelen a piaci versenyben. Az Apple ugyanis az App Store rendszerében olyan szabályokat vezetett be, amelyek korlátozták a felhasználók számára elérhető kínálatot és lefékezték az innovációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!