Berta Sándor

Elbukott a Bosch, a Cisco és az ABB dolgok internete startupja

A vállalatok korábban több mint tízmillió eurót fektettek be a vállalkozásba.

A Bosch, a Cisco és az ABB évekkel ezelőtt létrehozták a Mozaiq nevű céget. A terv az volt, hogy az azonos nevű nyílt platform elősegítheti, hogy a különböző megoldások, alkalmazások és szolgáltatások együttműködjenek egymással. Az elképzelések között szerepelt, hogy a rendszer használatához ne kelljen internetelérés vagy felhőplatform, így akkor is használható maradjon, ha éppen nincsen online kapcsolat. A Mozaiq jelenleg több mint 20 embert foglalkoztat Münchenben, Frankfurt am Mainban és Nizzában. A vállalattal kapcsolatban törlési bejegyzés került a müncheni kereskedelmi nyilvántartásba. Mindezt megerősítette Axel Godoy, a társaság vezérigazgatója.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a startupba az első 3 esztendő során körülbelül 14 millió eurót fektetett be a három cég, de 2017 végéig nem volt bevétele, a tavalyi évvel kapcsolatban pedig egyelőre nem érhetők el a vállalkozás üzleti adatai. Az ABB azt emelte ki, hogy a platformban rejlő alkalmazási lehetőségek biztatóak, de a fogyasztói dolgok internete piac dinamikája még nem megfelelő és ezért nem kínál jó alapot arra, hogy a céget a jelenlegi formájában tovább működtessék.

Godoy hozzátette, hogy a három társaság közösen alternatív alkalmazási lehetőségeket keres a szolgáltatás számára. Az egyik felmerült ötlet a felvásárlás, az ugyanakkor biztos, hogy a közös vállalat ebben a formában nem működik tovább. A menedzser már javában keresi a platform új tulajdonosait. Amennyiben sikerül befektetőket találni, akkor a jelenlegi munkatársak nem kerülnek az utcára. A 2015-ben alapított Mozaiq rendszerét jelenleg több mint 150 piaci szereplő használja, köztük van a Kötter, az Egardia, a WeWork, a Slack és a Sensative. Godoy megemlítette, hogy e vállalkozásokkal az együttműködés megszakadt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • formax #2
    "a fogyasztói dolgok internete piac dinamikája még nem megfelelő" - lefordítva: "senkinek sem kell". Csak a cégek szeretnék az igényt felkelteni a haszon reményében, de nem megy nekik.
  • kvp #1
    A Siemens meg mar 20 eve gyart ilyen rendszereket, foleg epuletautomatizalasi celbol. Piaca azota sem sok van, de aki teheti (vagy tenyleg szuksege van ra) inkabb a nagy es ismert multi sajat nevu, ipari szintu elektronikait veszi.