SG.hu

Válaszlépésre készül az EU az ellenséges propagandával szemben

Az európai félretájékoztatás fő forrása Oroszország, emellett Kína, Irán és Észak-Korea tevékeny a területen, fogalmaztak a képviselők egy ma elfogadott állásfoglalásban.

Az Európai Parlament határozottan elítéli Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea egyre agresszívebbé váló törekvését „az európai demokráciák normatív alapjainak és elveinek, valamint a keleti partnerség valamennyi országa szuverenitásának aláásására vagy felfüggesztésére". A képviselők a külső, ellenséges propagandával szembeni uniós fellépés legutóbbi példáit áttekintve felszólították a tagállamokat, hogy fontolják meg egy hathatós, uniós és nemzetközi szintű jogi rendszer kialakítását a hibrid fenyegetések ellen.

A 489 szavazattal, 148 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők felkérik a tagállamokat, hogy „növeljék az orosz félretájékoztatási kampánnyal kapcsolatos tudatosságot, ugyanis ez jelenti a félretájékoztatás elsődleges forrását Európában”. Az állásfoglalás szerint az orosz propaganda elleni fellépés céljából a 2015-ben létrehozott, keleti stratégiai kommunikációval foglalkozó munkacsoportot teljes jogú egységgé kell alakítani az Európai Külügyi Szolgálaton belül.

A képviselők a közösségi médiát működtető vállalatok, az üzenetküldő szolgáltatások és a keresőmotor-szolgáltatók jogi szabályzását kérik. A rendszeres álhíreket gyorsan el nem távolító vállalatokat felelősségre kell vonni. A hatóságoknak ezen kívül képesnek kell lenniük a politikai tartalmak szerzőinek vagy szponzorainak beazonosítására és megtalálására. A képviselők határozottan elítélik a választásokba és népszavazásokba történő külső beavatkozást. A tagállamoknak úgy kellene átalakítaniuk a választási szabályaikat, hogy megelőző jelleggel fel tudjanak lépni a választások során a dezinformációs kampányok, kibertámadások és a szólásszabadság korlátozása jelentette fenyegetés ellen, véli a Parlament. A tagállamoknak a társult országokat és a Nyugat-Balkán országait is támogatni kellene a választási rendszereiket célba vevő, rosszindulatú propaganda elleni hatékony fellépésben.

A Parlament, okulva a brexit népszavazás és a Facebook/Cambridge Analytica botrány tanulságaiból, egy másik, keddi szavazás során jogszabályt fogadott el a 2019-es európai választások során felhasznált adatok védelmére. Az új szabályok pénzbüntetéssel sújtják azokat az európai politikai pártokat vagy alapítványokat, amelyek a választási kampány során szándékosan visszaélnek személyes adatokkal. Anna El¿bieta Fotyga (ECR, Lengyelország) jelentéstevő szerint "A dezinformáció megmérgezi az agyat. Mára tagadhatatlanná vált, hogy a Kreml ellenséges propagandával támadja intézményeinket és társadalmunkat, és a támadás egy szélesebb stratégia része. A válaszlépéseink alapját az ellenálló társadalom, az átlátható média és a pluralizmus ösztönzése adja, a cenzúra elkerülése mellett.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #14
  Az EU vezetés vagy a magyar vezetés... csak lopni akar mindegyik... Mindenki, mindenhol, a közösből akar könnyen pénzt szerezni...
 • ostoros #13
  Ugyan...
 • lammaer #12
  Sajnos nagyon igazad van... az EU vezetésnek kicsit meg kéne emberelnie magát, mind a külső erőkkel szemben (lásd: nem kimenteni a gumicsónakon beözönlő illegális menekülteket, hanem bebörtönözni és visszatoloncolni őket, a járműveiket meg elsüllyeszteni - kb ahogy az US csinálja) mind a belső renitensekkel szemben.

  A belső renitensekkel szemben persze érthető a félsz, szerintem azért nem keménykednek nagyon viktorral szemben, mert ők is lopni akarnak, és ha precedenst teremtenének azzal hogy a lopósokat meg lehet büntetni, akkor előbb utóbb ők is sorra kerülnének... láthatóan az EU vezetést csak akkor zavarta meg a narancspárt tevékenysége, amikor már őket is személyesen kiplakátolták :(

  Komolyan, amikor szemenköp valaki, én nem adok neki pénzt még pluszba, ehhez képest az EU meg tömi a lopósokat


  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.03.27. 16:35:02
 • lammaer #11
  Hát, engem a magyar EU ellenes kampány ér nagyságrendekkel nagyobb mértékben...
 • lammaer #10
  Orosz véleménnyel akkor se fogok egyetérteni, ha cigánygyerekek potyognak az égből.

  A történelem folyamán még nem volt olyan ország aki jól járt volna az oroszok barátságával... inkább azt se hiszem el ha igazat mondanak, de általában amúgy se teszik azt.
 • ostoros #9
  Dehát az EU ugyanezt csinálja... és nagyságrenddel nagyobb mértékben ér minket mint amit az Oroszok és Kína együtt ki tudnak préselni magukból!

  Pontosan ezért nem mernek komolyabban rászólni Orbánra, mert ők is dezinformációs kampányokkal operálnak. Már az EU-ba léptetésünk is az volt...
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.03.18. 18:40:54
 • bdzsana #8
  "Raadasul sokszor ugyanazt gondolja az EUs lakossag"
  Ez akár jelentheti azt is hogy milyen sikeres a kampányuk. Egyébként az orosz és kínai propaganda általában nem csak véleményeket közöl, mert az nem lenne elég hatékony, hanem ferdíti a híreket, és hamis információkra épített véleményeket közöl cikkek, és a komment hadseregükkel.
  Szóval ja azzal nehéz mit kezdeni, ha az EUs lakosság egy véleménnyel ért egyet, de az egy egészen más dolog, amikor fake news-al bombázzák őket és ezzel formálják a véleményeket, ami elég nyilvánvaló.
 • bdzsana #7
  Mindig mosolygok, amikor az EU fel akar lépni Oroszország és Kína dezinformációs kampánya ellen. Európa közepén, egy EU tag EU-s pénzből EU-ellen kampányol csúsztatásokkal és hazugságokkal.
  És még ez ellen se képesek tenni semmit, de majd ők fellépnek a nagyhatalmak ellen is.
  Először golyót kéne növeszteni.

 • ostoros #6
  Ez meg a másik. Hogy a két szemükkel amit lát az ember... az nem azonos azzal, amit a híradó közvetít.
 • hypno #5
  Addig amíg a birkák egy bármilyen konteós összeesküvésben jobban hisznek (mert a titkos hátérhatalom eltitkolja a bizonyítékokat), mint akár a saját szemüknek, addig ez szélmalomharc.