MTI

Nem ad át titkos infókat az USA, ha Németország nem szorítja ki a Huawei-t

Washington közölte Berlinnel, hogy az Egyesült Államok mérsékli a hírszerzési információi megosztását a német kormánnyal, amennyiben Berlin engedélyezi a Huawei kínai telekommunikációs óriáscégnek Németország következő generációs mobil-, és internethálózatának kiépítését - jelentette a The Wall Street Journal.

Richard Grenell berlini nagykövete révén az amerikai kormány levelet juttatott el a német gazdasági miniszterhez és közölte: amennyiben a Huawei vagy más kínai beszállítók is részt vesznek az 5G-rendszer kiépítésében, az amerikai kormány egyetlen német hírszerző és biztonságpolitikai ügynökséggel sem kívánja fenntartani az együttműködés eddigi szintjét. A The Wall Street Journal birtokába jutott, egyébként pénteki keltezésű levél az Egyesült Államok első nyílt figyelmeztetése egyik szövetségeséhez, amely nem akarja kizárni a Huawei-jel történő együttműködést. A lap megjegyezi: az Egyesült Államok európai szövetségesei a terrorizmus elleni harcban nagy mértékben támaszkodnak az amerikai hírszerzésre.

Az amerikai kormányzat tisztségviselői hónapok óta sürgetik a szövetséges országokat, hogy zárják ki a Huaweit és más kínai vállalatokat a létfontosságú kommunikációs infrastrukturális beruházásokból. Washington ugyanis azt gyanítja, hogy ezek a kínai cégek megosztják információikat a pekingi kormányzattal. Németország mindmostanáig azt hangoztatta: nem lát arra utaló jelet, hogy a Huawei kémtevékenységet folytatna az általa gyártott berendezéseket használók ellen, ezért - mivel a cég megfelel a biztonsági előírásoknak - meg kell engedni, hogy a Huawei is részt vegyen az 5G-rendszer kiépítésére meghirdetett versenytárgyaláson.

Levelében az amerikai kormány megjegyzi: a biztonságos kommunikációs rendszerek alapvető fontosságúak a védelmi és hírszerzési együttműködésben - beleértve a NATO-n belüli együttműködést is - és az Egyesült Államok megítélése szerint az olyan vállalatok, mint a Huawei, vagy az állami ZTE veszélyeztetnék e kommunikáció titkosságát. A levél szerint a kínai törvények értelmében bármely kínai vállalatot felkérhet a pekingi kormányzat, hogy segítse az ország biztonsági apparátusát.

Egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő azt hangsúlyozta a The Wall Street Journal munkatársának, hogy amennyiben a német kormány továbbra is együttműködik a Huawei-jel vagy más kínai telekommunikációs vállalatokkal, Washington ugyan továbbra is megoszt hírszerzési információkat, de a korábbiaktól eltérően csak egyes információkat. "Az amerikaiak azt feltételezik majd, hogy minden információ, amit Németországgal megosztunk, a kínaiaknál végzi majd" - idézte a tisztségviselő szavait a lap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Nem feltétlenül. A világ megvan erős ember nélkül is.
 • Merces2 #9
  Hülyeség ha az usa összeomlik , kina lesz a világ új csendőre, abbol meg garantálom hogy senki nem kér.........
 • ostoros #8
  Na, igen. Ha egyszer egy országot megh..ágott, akkor belé töri a farkát, és szépen átveszi belülről, mint a Dolog című filmben...
 • end3 #7
  "Ha azt hiszed, eddig BÁRMI fontosat, - a dezinformáción kívül, - átadott BÁRKINEK, valaha is,"
  +1 / szívemből szóltál.... (Nem utáljuk mi az usákokat, hiszen az egész világon bennünk csücsülnek mint a rákos sejtek a gazdaszövetekben.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.03.14. 10:02:46
 • ostoros #6
  Az összeomlás túlzás. Csak hagyják a világ többi részét békén...
 • morguldae #5
  Az Egyesült Államok egy köcsög zsaroló. Összeomolhatnának már végre! Essen szét! Undorító egy birodalom! A világ megrontója!
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2019.03.13. 18:36:17
 • Arnika19 #4
  "Az amerikaiak azt feltételezik majd, hogy minden információ, amit Németországgal megosztunk, a kínaiaknál végzi majd" - idézte a tisztségviselő szavait a lap.
  Természetesen a Németországra vonatkozó terrorizmussal kapcsolatos információk Kínába kötnek ki és az nekik hasznos dolog lesz.
  Miért nem indokolják a valósággal, hogy az USA cégek le vannak maradva 5G témában és a Huaweitől nem tudnak technológiát lopni, ezért inkább tönkre akarják tenni.
 • ostoros #3
  Ha azt hiszed, eddig BÁRMIT is átadott BÁRKINEK, ellentételezés nélkül, akkor nem vagy tisztában a birodalmak működésével.
  A naivitás és önzetlenség a legkevésbé sem jellemző rájuk.
 • lammaer #2
  Gondolom kis hazánkkal eleve nem osztanak meg semmit, max HOAXokat meg Urban Legendeket :)
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.03.12. 14:32:25
 • nlght #1
  Ezek után kíváncsi vagyok, hogy Orbánnak mit üzentek, amikor nyakig benne van Csingping és Putyin seggében
  Utoljára szerkesztette: nlght, 2019.03.12. 09:49:56