SG.hu

Versenykorlátozásnak látja helyzetét a Huawei

A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívja fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán.

A vállalatvezető szerint amerikai tisztviselők egy csoportja politikai nyomás alá igyekszik helyezni az európai országokat, és állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálja kizáratni piacaikról a Huawei-t. A vezető bízik benne, hogy az ügyfelek nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban. "A nyílt és tisztességes piaci verseny hozzájárult Európa vezetéséhez és jólétéhez" - folytatja. A kiberbiztonság, ahogy a számítógépes biztonság is technikai kérdés, nem szabad átpolitizálni. A Huawei kizárása semmit sem tenne ezen kérdések hatékony kezelése érdekében. A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a számítógépes biztonsági kockázatokat. Éppen ellenkezőleg, ahogy erről már több ügyfelünk is nyilatkozott, jelentősen megnöveli a telekommunikációs költségeket az európai kontinensen és jelentősen késlelteti a digitális átállást más iparágakban. Ezen túlmenően az ilyen típusú precedensek komolyan akadályozzák a technológiai innovációt, csökkentik a kontinens versenyképességét, valamint károsítják az európai kormányok, vállalatok és állampolgárok érdekeit."

"Az innováció és az együttműködés olyan tűzfalat, általános védelmet hoz létre, amely védi a számítógépes biztonságot. A biztonság és a fejlődés tehát nem vagylagos, nem kell közöttük választani. Mindkettő egyszerre megvalósítható. A Huawei jelentősen hozzájárult az európai digitális menetrendhez és a társadalmi fejlődéshez, valamint a kiberbiztonság védelmét az elmúlt 20 évben számos innovációval segítette. Nem okozunk kiberbiztonsági problémákat; ehelyett aktívan hozzájárulunk ennek megerősítéséhez. Bízunk benne, hogy az európai országok saját hosszú távú érdekeiken alapuló, megfontolt döntést hoznak velünk kapcsolatban és minden vállalat számára egyenlő feltételeket biztosítanak majd.”

A Huawei álláspontját osztja a világszerte mintegy 800 távközlési szolgáltatót tömörítő szakmai szervezet, a GSMA is. Múlt héten kiadott közleményében a GSMA kifejtette: élvonalbeli cégek kizárása a mobilhálózati fejlesztési tenderekből súlyos zavarokat okozna a berendezések beszállítói láncában, évekkel visszavetné a következő generációs szolgáltatói hálózatok kiépítését és áremelkedéssel terhelné meg mind a kivitelezőket, mind a szolgáltatók ügyfeleit. A szervezet javaslata szerint a távközlési szolgáltatóknak és a kormányoknak meg kellene állapodniuk az Európában alkalmazandó tesztelési eljárásról és közös garanciát kellene adniuk annak biztonságára nézve.

"Arra szeretnénk felhívni az európai döntéshozók figyelmét, hogy a kommunikációs hálózati infrastruktúra biztonságának garantálására törekedve ne veszítsenek el szem elől más, nem kevésbé fontos szempontokat sem, mint a verseny, az innováció, vagy a felhasználókra gyakorolt hatás" - fogalmaz a GSMA közleménye.

Mike Pence amerikai alelnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián szombaton közölte: a Huawei és más kínai távközlési technológiai cégek berendezései lehetővé teszik Peking számára, hogy "hozzáférjen minden adathoz, amellyel hálózati eszközeik érintkezésbe kerülnek". Felszólította az európai kormányokat, hogy ötödik generációs távközlési tendereikben "vegyék komolyan a Huawei és hasonló cégek által képviselt biztonsági veszélyt" és "zárjanak ki minden olyan céget a versenyből, amelyek kockáztatják távközlési rendszereink biztonságát".

Az Egyesült Államok konkrét bizonyítékokat nem hozott fel állításának alátámasztására. Kormányzati beszerzéseiből a kínai vállalatoktól a hírszerző szervezetekkel való együttműködést megkövetelő törvényre hivatkozva zárta ki a Huaweit. Aggodalmaik szerint a törvény lehetővé teszi, hogy kínai technológiai cégek hatósági utasításra a távközlési hálózaton forgalmazott adatokhoz hozzáférést biztosító "hátsó bejárattal" (backdoor) lássák el berendezéseiket. Példáját már több nyugati kormány is követte. Tavaly Ausztrália, Új-Zéland is megtiltotta a kínai vállalatnak, hogy részt vegyen az 5G-s hálózat kiépítésében. Nagy-Britannia vezető telekommunikációs szolgáltatója, a BT bejelentette, hogy kivonja a Huawei berendezéseit a 3G-s és a 4G-s hálózatokból. Japán és Kanada szintén megkezdte a kínai óriáscég eszközei jelentette biztonsági kockázatok kiértékelését.

Lapértesülések szerint a brit kormány viszont "kezelhetőnek" tartja a kínai Huawei Technologies berendezései jelentette biztonsági kockázatokat az ötödik generációs mobil távközlési hálózat kiépítésénél. Németország a távközlési törvény szigorításával tervezi fokozni a mobil hálózati berendezésgyártók ellenőrzését és ellenáll az Egyesült Államok nyomásának a kínai cégek kizárásra. Nem zárja ki a hálózatfejlesztési tenderekből az olasz kormány sem a kínai cégeket. Az olasz kormány hivatalos cáfolatot adott ki az ilyen értelmű sajtóértesülésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #5
  A szolgáltatónak az az érdeke, hogy minél olcsóbb legyen a hardver. Az USA pedig zsarolással akarja a cégei piaci vetélytársait kizárni.
 • ostoros #4
  Szerintem, te olyan mondatokat hallucinálsz oda, amik valójában nincsenek ott. :)
 • Zoliz #3
  "A Huawei álláspontját osztja a világszerte mintegy 800 távközlési szolgáltatót tömörítő szakmai szervezet, a GSMA is."
  A szolgáltatónak érdeke, hogy ne legyen kizárva egy kémkedő hardvergyártó se. A kommunista Kina mindent az ellenőrzése alá akar vonni, az Mesterséges Intelligencia érdekében. Akár a FaceBook.
 • TokraFan #2
  Ismét csak azt tudom kérdezni, hogy számodra mi ebben a meglepő és miből gondolod, hogy bárki (ismétlem, BÁRKI), aki a gazdaságban hatalmi pozícióval rendelkezik, Teréz anyucit játszana? Egy gazdasági háború zajlik, ahogy mindig is zajlott. Érdekek mentén. Gazdasági érdekei pedig nem csak a "gonosz" USA-nak vannak, hanem Kínának és a többi országnak is. Az miért nem zavart, amikor Kína ellopta a nyugati technológiákat, lemásolt és ellopott szinte mindent, ami nyugaton iparjogvédelmi oltalom alatt állt, majd teleszarta a másolatokkal a piacot, hogy kiszívja innen a pénzt?
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.20. 01:41:47
 • ostoros #1
  :DDD
  Még tíz év, és a kínaiak fogják azt harsogni, hogy a szabad kereskedelem egészséges, és vámokkal bezárkózni csúnya, maradi dolog. Mindeközben az EU és az USA is a vámjai és kvótái mögé bújva védi piacát.
  Mert a "szabad verseny" és "szabadkereskedelem" az erősnek kedvez. Amíg ez az "erős" az USA volt, világszerte ezt terjesztette.
  Addig könnyű támogatni ezeket a fogalmakat, amíg TE vagy a legnagyobb kedvezményezettjük! De ha már nem te vagy, akkor Trump van, meg kereskedelmi háború van.