daweed

Műholdas mozik

Hollywood legújabb divatja szerint, felejtsük el a celluloid szalagokat, és készüljünk fel a digitális műholdas mozirendszerekre.

Vállalatok egy csoportja kedden mutatta be a műholdas mozirendszert, mikor New York-ban, a Times Square egyik mozijába egy parabolaantenna segítségével jutatták el a Bounce cimű film előzetesét. "Ez az első igazi nagy mozifilm, amit így sugározunk." - mondta George Torres a Boeing Satellite Systems szóvivője.


Az egész világon kb. 30 moziban van lehetőség a műholdas filmek fogadására és lejátszására, ahol is a film nem szalagról, hanem egy szerverről kerül a vászonra. De eddig még a digitális filmeknek is el kellet jutniuk a filmszínházakba, ha más nem hálózaton, vagy valamilyen adathordozón.

A keddi bemutató alkalmával az 50 gigabájtos filmet műholdon, a Ku sávon keresztül vitték át a moziba. "Biztosak vagyunk a digitális filmek jövőjében - habár még rengeteg megoldatlan probléma előtt állunk." - mondta Rick King az AMC Entertainment nevű mozilánc szóvivője.

Az AMC Empire mozik tetején, most sorra kerülnek felszerelésre a parabolaantennák és az azokat kiszolgáló berendezések, szoftverek. Persze nem ez lesz az első digitálisan lejátszott film, itt csak az átvitel módja a lényeges. A Titan AE például egy másik módszerrel, az interneten keresztül érkezett a moziba.

A szakértők szerint az új megoldás meglehetősen ügyes húzás, de nincs benne semmi rendkívüli. Habár a technológia még gyerekcipőben jár, és még azt sem tudni, hogy ki fogja kiépíteni az USA 110000 mozija tetejére a parabola antennákat, mégis nagy jövőt jósolnak neki.

Az ár sem elhanyagolható. Jelenleg több mint 100000 dollárba kerül áttérni a digitális hálózatra a moziknak, ami sok helyen meglehetősen költségesnek számíthat. Hosszú távon viszont a befektetés megtérülhet, mert elemzők szerint a stúdiók évi 1 milliárd dollárt költenek filmelőhívásra, szállításra és tárolásra.

Egy átlagos hollywood-i film újranyomása kb. 2000 dollárba kerül. Szorozzuk ezt meg az átlagos kópiamennyiséggel, 2500-al, és az ár máris 5 millió dollár. Ez elég lenne 50 digitális mozi felszerelésére.

A digitális technika térhódításával a mozik többek lehetnek mint most. Az emberek beülhetnek élő sportközvetítést nézni, előadásokat hallgatni vagy játszani. Nem meglepő, hogy a Disney már rá is harapott az ötletre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!