SG.hu

Globális szabályok lesznek az e-kereskedelemben

A davosi Világgazdasági Fórumon 76 partner – az Európai Unió és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 48 másik tagja – döntött úgy, hogy tárgyalásokat kezd az elektronikus kereskedelemre vonatkozó globális szabályok bevezetéséről.

Az elmúlt két évtizedben exponenciálisan nőtt a belföldi és a határokon átnyúló elektronikus kereskedelem. Az elektronikus tranzakciók e gyors növekedése ellenére a WTO-ban nem léteznek kifejezetten erre a típusú kereskedelemre vonatkozó többoldalú szabályok. A vállalkozásoknak és a fogyasztóknak ehelyett olyan változatos szabályokra kell támaszkodniuk, amelyekről néhány ország állapodott meg kétoldalú vagy regionális kereskedelmi megállapodásaikban.

A WTO e-kereskedelemre vonatkozó szabályainak célja az e-kereskedelem terén további lehetőségek megteremtése és a kihívások kezelése lesz a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt. A tárgyalásoknak olyan többoldalú jogi keretet kell eredményezniük, amelyre a fogyasztók és a vállalkozások – különösen a kisebbek – támaszkodhatnának az online vásárlás, értékesítés és üzleti tevékenység könnyebbé és biztonságosabbá tétele érdekében.

Az új szabályok például a következőkre vonatkoznának:
  • a fogyasztók online környezetbe vetett bizalmának növelése és a kéretlen üzenetek elleni küzdelem
  • a határokon átnyúló értékesítés akadályainak felszámolása
  • az elektronikus szerződések és az elektronikus aláírások érvényességének biztosítása
  • az elektronikus továbbításra vonatkozó vámok végleges eltörlése
  • a kényszerített adatlokalizálási követelmények és a kényszerített forráskód-közzététel kezelése

    E tárgyalások elindítása azt mutatja, hogy a WTO a nemzetközi szabályozás középpontjában marad, és továbbra is együttműködési platformként szolgál ahhoz, hogy érdekelt országok csoportjai nyílt és befogadó módon új szabályokat dolgozhassanak ki. A tárgyalási folyamat, melynek elindítását 2019. márciusra tervezik, nyitva áll a csatlakozás iránt még érdeklődő többi WTO-tag számára is.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!