Berta Sándor

Már a múlté Moore törvénye

Az nVidia vezetője úgy véli, hogy a chipek méretének csökkentése már elérte a fizikai határokat.

Jensen Huang a Consumer Electronics Show (CES) kiállításon kijelentette, hogy Moore törvénye már nem valósítható meg. A menedzser hozzátette, hogy Moore törvénye szerint korábban az integrált áramkörökben lévő tranzisztorok száma két évente megduplázódik. Most viszont már csak évente néhány százalékkal nő a chipek teljesítménye, amely legfeljebb 10 évente duplázódik meg. Vagyis mindez azt jelenti, hogy Moore törvénye immár a múlté.

Az 1965-ben megfogalmazott állítás sorvezetővé vált a chipgyártási iparágban, és önbeteljesítő jóslatként folyamatos fejlődésre ösztönzi azóta is az egész tech-ágazatot. Az iPhone vagy a Samsung Galaxy-telefonok és más eszközök évenkénti rendszeres frissítései is ebből származtathatóak le. Azonban ez a fejlődési tempó ma már egyre kevésbé tartható. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szilícium lassan eléri a fizikai határait és egyre drágább, valamint műszakilag bonyolultabb a Moore törvényének megfelelő chipek gyártása. Természetesen felmerült ötletként, hogy a szilíciumot más anyaggal váltsák ki vagy ötvözzék, de ebből még nem lett semmi.

Patrick Moorhead elemző úgy kommentálta az nVidia első emberének szavait, hogy a Moore törvényében leírtak már valóban nem valósulnak meg. Ugyanakkor, ha az emberiség felhagy a chipek méretének csökkentésével, akkor annak minden műszaki ágazatban katasztrofális következményei lesznek, beleértve az akkumulátorok kapacitását, az eszközök teljesítményének növekedését és a termékek áránáak zuhanását. David Ku, a MediaTek pénzügyi vezetője szerint Moore törvénye még nem a múlté, de kétségkívül lelassult a chipek méretének csökkentési folyamata.

A félvezető-ágazatot egykor vezető Intel többször elhalasztotta a 10 nanométeres chipgyártási eljárásra való áttérést, míg más cégek, mint a Samsung már 7 nanométerrel dolgoznak. Az nVidia is már 7 nanométeres eljárással készít chipeket, de a közeljövőben már 5 nanométeressel fog. A kisebb méret alacsonyabb energiafogyasztással jár, és sok egyéb előnye van, de már nem számolhatnak a korábbi költségelőnyökkel - sőt, a chipgyártás költségei még akár nőhetnek is. De ha a folyamat le is lassul, az nem jelenti a Moore törvénye korszak végét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • inkvisitor #24
    A 3D építkezés nagyon nehéz a hűtés miatt.
    Hogyan vezeted el a hőt egy 3D chip belsejéből?
  • ostoros #23
    Nem. Az nem tudományos. A legkevésbé sem.
  • zola2000 #22
    Én meg azt olvastam hogy ez önbeteljesítő jóslattá vált: azaz a cégek azt mondták hogy "a következő chipünknek legalább olyan gyorsnak kell lennie különben nem lesz verseny képes"
  • MasterMason #21
    Szerintem az van hogy rájöttek, szimpla üzleti érdek nem tartani "moore törvényét".

  • end3 #20
    És itt persze nem csak a konkrét pénzügyekről van szó, hanem a szoftveres "technológiák fejlesztése" megújítása címén olyan feladatokat végeztetnek a felhasználók tömegeivel naponta sok kib*hott órán keresztül, ami csak az emberiség erőforrás-pocsékolását jelenti és a hasznos értékteremtéstől von el időt. - Azaz duplán káros ez a tevékenység. (És tisztelet a kivételnek, mert az ágazatban van olyan is.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.01.13. 09:34:17
  • end3 #19
    Igényünk sincs? - De lenne, csak a fejlesztők az újabb és újabb "gitt-rágásszerű", és "a senkinek nem volt rá szüksége" optimalizálatlan kódjaikkal felemésztenek minden prociteljesítmény-növekedést, amint az megszületett. (De már jó előre, akár évekre is.) Ez az eredménye, annak, hogy a szoftverfejlesztő réteg saját önnön, biztos megélhetését a több milliárdos felhasználó számokra rátelepedve-ráépítve, általuk végzett munka szükségességének megkérdőjeleződése nélkül megoldja.)

    - Akár ano az öntözéses közelkeleti kultúrákban a hivatalnok-réteg. Ezer évig, meg egy napig tartatták el magukat a konkrét, értékteremtő munkát elvégzőkkel. Ha valaki utána nézne, az "önmagával beérő termelési rendszerek" címszó alatt kutathat a neten. A lényege annak is az volt, hogy a kialakult parazita, elvonási struktúra megölte a fejlődést. - (Na itt, ezzel a véleményemmel most nem leszek szépfiú :) )
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.01.13. 09:25:06
  • Sequoyah #18
    Pont tudomanyos ertelemben hasznaljuk a torveny szot azon ertelmezesben ahogy leirtam...
  • Sequoyah #17
    Mezei felhasznalokrol volt szo, akik ma mar akkor is elvannak jol a 4 eves CPUval, ha egyebkent rendelkezesre all a 10x gyorsabb.
    A nem mezeieknek, akar csak valakinek aki videokat szerkeszt, nyilvan szuksege van, de nem roluk volt szo.

  • ostoros #16
    Tudományos értelemben ez akkor sem törvény...
  • bPatrik0521 #15
    Az lehet hogy neked és a mezei usereknek nincs szüksége gyorsabb procira a wordhoz és netezéshez, de azért iparban, kutatásoknál, meg kitudja még hány helyen marhára szükség van gyorsabbra.