24
 • inkvisitor
  #24
  A 3D építkezés nagyon nehéz a hűtés miatt.
  Hogyan vezeted el a hőt egy 3D chip belsejéből?
 • ostoros
  #23
  Nem. Az nem tudományos. A legkevésbé sem.
 • zola2000
  #22
  Én meg azt olvastam hogy ez önbeteljesítő jóslattá vált: azaz a cégek azt mondták hogy "a következő chipünknek legalább olyan gyorsnak kell lennie különben nem lesz verseny képes"
 • MasterMason
  #21
  Szerintem az van hogy rájöttek, szimpla üzleti érdek nem tartani "moore törvényét".

 • end3
  #20
  És itt persze nem csak a konkrét pénzügyekről van szó, hanem a szoftveres "technológiák fejlesztése" megújítása címén olyan feladatokat végeztetnek a felhasználók tömegeivel naponta sok kib*hott órán keresztül, ami csak az emberiség erőforrás-pocsékolását jelenti és a hasznos értékteremtéstől von el időt. - Azaz duplán káros ez a tevékenység. (És tisztelet a kivételnek, mert az ágazatban van olyan is.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.01.13. 09:34:17
 • end3
  #19
  Igényünk sincs? - De lenne, csak a fejlesztők az újabb és újabb "gitt-rágásszerű", és "a senkinek nem volt rá szüksége" optimalizálatlan kódjaikkal felemésztenek minden prociteljesítmény-növekedést, amint az megszületett. (De már jó előre, akár évekre is.) Ez az eredménye, annak, hogy a szoftverfejlesztő réteg saját önnön, biztos megélhetését a több milliárdos felhasználó számokra rátelepedve-ráépítve, általuk végzett munka szükségességének megkérdőjeleződése nélkül megoldja.)

  - Akár ano az öntözéses közelkeleti kultúrákban a hivatalnok-réteg. Ezer évig, meg egy napig tartatták el magukat a konkrét, értékteremtő munkát elvégzőkkel. Ha valaki utána nézne, az "önmagával beérő termelési rendszerek" címszó alatt kutathat a neten. A lényege annak is az volt, hogy a kialakult parazita, elvonási struktúra megölte a fejlődést. - (Na itt, ezzel a véleményemmel most nem leszek szépfiú :) )
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.01.13. 09:25:06
 • Sequoyah
  #18
  Pont tudomanyos ertelemben hasznaljuk a torveny szot azon ertelmezesben ahogy leirtam...
 • Sequoyah
  #17
  Mezei felhasznalokrol volt szo, akik ma mar akkor is elvannak jol a 4 eves CPUval, ha egyebkent rendelkezesre all a 10x gyorsabb.
  A nem mezeieknek, akar csak valakinek aki videokat szerkeszt, nyilvan szuksege van, de nem roluk volt szo.

 • ostoros
  #16
  Tudományos értelemben ez akkor sem törvény...
 • bPatrik0521
  #15
  Az lehet hogy neked és a mezei usereknek nincs szüksége gyorsabb procira a wordhoz és netezéshez, de azért iparban, kutatásoknál, meg kitudja még hány helyen marhára szükség van gyorsabbra.
 • zola2000
  #14
  Lassan már a GPUk ereje is olyan "jelentéktelen" dolgokra megy el mint a 4K
 • takysoft
  #13
  Az lehet a videochip erős az igénynövekedés :)

  Egy prociban 4-32 viszonyleg nagyon erős mag van.
  Egy videochipben (az enyémben pl) 4096 egyszerűbb.
  Bizonyos célokra ez sokkal gyorsabb, Ami ugye jól párhuzamisítani (AI pl nem)
 • Sequoyah
  #12
  Vedd figyelembe, hogy a kozelmultban a szamitastechnika eljutott arra a szintre, hogy mar igenyunk sincsen gyorsabb procira. 10-15 eve mindig tudtuk hol szorit a PC-nk. Lassan indult, sokat tekert a merevlemez, nem fert el az osszes film, lassu volt a net... Ma mar sehol nem lassu.
  Nem azert nem cserelem le a 4 eves notebookomat, mert nincsen 5x gyorsabb a piacon. Hanem mert nem igenylem hogy 5x gyorsabb legyen. Nekem tok mindegy hogy 5 vagy 1 masodperc alatt bootol be.

  Az Apple peldaul evrol evre rendre 30%-kal gyorsabb es erosebb telefonokat gyart, a fejlodese semmit nem lassult. Ehhez kepest a 6s-emmel teljesen elegedett vagyok, pedig vagy 4 generacioval idosebb a legujabbnal. Nem a vas nem let gyorsabb, hanem az igenyeinket nem sikerult feljebb tornaszni.
 • Sequoyah
  #11
  Pedig kurvara ez a torveny fogalma… Egy szabalyszerusegre vonatkozo megfigyeles, ami altal a jovore elorejelzeseket adhatunk.

  Szabalyszeru? Igen, eleg hatarozott szabalyt irtak ra...
  Megfigyeles? Igen, objektiven mindenki lathatta, hogy a szabaly teljesul.
  Lehetett elorejelzeseket adni ra? Igen, evtizedeken at uzleti terveket irtak sikeresen erre a szabalyra.
  Lehet ez a torveny majd az ervenyet vesziti, de fel evszazadik teljes mertekben torvenykent mukodott.

  Idegeskedes helyett inkabb a sajat tudasodat kellene Neha atgondolni es megkerdojelezni, es akkor akar meg tanulhatsz is valamit.
 • CairoJack
  #10
  Az viszont tény, hogy rohadtul lassul a fejlődés. Régen egy csúcs procit is dobhattál el 3-4 év után, most egy középkategóriással is röhögve kihúzol 8 évet.
  Ami nekünk felhasználóknak nem feltétlenül rossz. Sőt.
 • kvp
  #9
  Ez olyan mint Murphy torvenye. Az is csak egy (egyebkent vicces, de helyes) megfigyeles. Persze hivattak volna mindkettot observation-nek is...
 • jkedzs
  #8
  erről van szó!
  aki kicsit is átlátja az integrált áramkörök fejlődését, az csak kiröhögi ezt a pornépnek és a médiának szánt rágógumi kifejezést.
 • nlght
  #7
  ez kurvára nem törvény, idegesítő hogy így hívják, ez egy egyszerű megfigyelés-következtetés volt ami hellyel-közzel megállta a helyét
 • kvp
  #6
  Az eredeti Moore torveny az osszetettsegrol, azaz a szamitasi kapacitasrol szol. 3D-s nyomtatott aramkorok segitsegevel ez tovabb novelheto az aramkori sebesseg novelese nelkul. Persze a nyers sebesseg is novelheto ha gazdasagilag megeri, de jelenleg a lassabb sebessegnovekedes es a 2D-s lapkakrol a 3D-s kockakra torteno atallas a nepszerubb. Raadasul ez meg hosszu tavon akar gyorsithatja is a szamitasikapacitas novekedesenek merteket.
 • kékherceg
  #5
  Ez egyértelmű
 • bdzsana
  #4
  Közben Decemberben olvastam, hogy a MIT-en találtak egy pofon egyszerű módszert komplex szerkezetek zsugorítására ami a tech ipart is forradalmasíthatja, köztük a chip gyártást.
 • Cat #3
  Nem biztos hogy bénázásról van szó. Az Intel általános célú chipeket gyárt, az nVidia pedig grafikai célhardvert. Teljesen más a két lapka bonyolultsága.
 • zola2000
  #2
  Attól hogy az Intel bénázik még nem vonnék le végleges következtetést...
 • T_I
  #1
  "De ha a folyamat le is lassul, az nem jelenti a Moore törvénye korszak végét." De hiszen annak lényege a SEBESSÉGE volt, ha lelassul, akkor MÁR NEM IGAZ!