Berta Sándor

Elektronikus pénzkiadási engedélyt kapott Európában a Google

Világszerte egyre több országban érhető el a Google Pay nevű szolgáltatás.

A társaság néhány nappal ezelőtt Litvániában kapta meg az elektronikus pénz kiadásához és kezeléséhez szükséges európai uniós licencet. Mindez azt jelenti, hogy a társaság előtt teljesen új területek nyílnak meg és a saját márkaneve alatt számos további olyan szolgáltatást kínálhat, amelyek erre az elektronikus pénzre fognak épülni.

A Google Pay február végén indult el és a segítségével az óriáscég minden termékéhez és az átutalásokhoz is egy olyan egységes platformot kínál, amely a meglévő asztali és mobil szolgáltatásokat egyesíti, illetve bővíti ki további opciókkal. A Google akkor azt ígérte, hogy számos üzletláncot és online platformot bevon majd a támogatók körébe, ehhez azonban időre lesz szükség, különösen az Amerikai Egyesült Államokon kívüli régiók esetében.

A most elnyert licenc lehetővé teszi, hogy a vállalat tranzakciókat bonyolítson le, kezelje a felhasználók virtuális pénzeit, ugyanakkor ez az engedély nem banklicenc, így a Google nem léphet fel klasszikus pénzintézetként, nem vehet részt fizetési forgalomban, nem nyújthat hiteleket vagy bonyolíthat más banki üzleteket. A licenc kizárólag az elektronikus pénzre vonatkozik.

Számos technológiai konszern - többek között az Amazon és a Facebook is - rendelkezik hasonló európai uniós licenccel, de azt még nem használják a szolgáltatásaikhoz. Ez megváltoztat, mert számos pénzügyi technológiai vállalkozás foglalkozik az elektronikus pénzzel, ezért számos érdekes koncepciót és terméket mutathatnak be. Éppen ezért a Google Pay is számos lehetőséget kínálhat majd az embereknek, a kereskedőknek és a különböző társaságoknak. Miután a megoldás ingyenes, így rendkívül gyorsan elterjedhet és új bevételi forrásokat biztosíthat.

Litvánia egyébként mindössze három hónapon belül ad ki európai uniós elektronikus pénzlicenceket. Ez a leggyorsabb ilyen jellegű eljárás az Európai Unióban. Litvánia eddig 39 ilyen licencet adott ki, ezzel a második az EU-ban. Az első helyen Nagy-Britannia van 128 kiadott licenccel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!