Franczy

Sony GDM-FW900 24 collos, widescreen monitor

A Sony GDM-FW900-as eszköze az első teljesen lapos, szélesvásznú, 24 collos képátlójú monitora. Az előző W-900-as sorozat nagyon hasonló volt a mostani új modellhez, de annak még volt egy enyhe íve, nem volt teljesen sík. A képernyő olyan eljárással készült, hogy gyakorlatilag semmi zavaró fényvisszaverődést nem tapasztalhatunk, még rossz fényviszonyok között sem.


Az FW-900-as modell 24 collos, melyből 22.5 coll a látható képméret, így megközelítőleg 3 collal nagyobb, mint egy normál 21 collos monitor. 16:10-es képaránnyal rendelkezik, mely DVD filmekhez ideális, és fantasztikus, 2303 x 1440-es maximális felbontása mellett még mindig 80Hz-es képfrissítési frekvenciával működik. Ez a felbontás ma világelsőnek számít, és sok grafikuskártya még nem is tud mit kezdeni vele. A legtöbb mai átlagos monitorkártya 1600 x 1200-as felbontás mellett körülbelül 72 Hz-t tud, ami általában persze elegendőnek bizonyul, de nem ehhez a monitorhoz. Az is egyértelmű azonban, hogy akinek ilyen monitorra van szüksége, annak nem okoz gondot a megfelelő grafikuskártya beszerzése.


Egy Geforce2 Ultra-val tesztelve maximum 2048 x 1536-os felbontást lehetett elérni, de 1920 x 1200 fölé nem is nagyon érdemes menni, mert a monitoron már minden nagyon kicsi. Optimálisan 1600 x 1024 és 1900 x 1200-as felbontások között érdemes használni, 85 Hz-en. A monitor hátulján BNC és HD-15 csatlakozókat találunk; a BNC használata nagyon jó képminőséget eredményez. Egyszerre két gép is ráköthető a monitorra, melyek jelei közül azután kiválasztható, hogy aktuálisan melyiket kívánjuk látni.


A monitoron megszokott helyen, alul találjuk a kezelőszerveket. Az egész egy hengerre hasonlít, melynek baloldalán található egy görgős kerék (scroll wheel), jobb oldalán pedig a ki/be kapcsoló gomb van. Rendelkezik egy ún. ASC (Active Signal Correction) funkcióval is, mely arra lenne hivatott, hogy a monitorkártyáról érkező jel szerint automatikusan mindig felülvizsgálja a monitor beállításait. Ez rendesen működött az eddigi Sony monitorokon, de az FW900-zal, GeForce és Radeon kártyákkal nem volt tökéletes, így amikor szükség volt rá, nekünk kellett manuálisan beállítani a dolgokat.


A képminősége egyszerűen tökéletes, eddig talán csak a Sony 21 collos GDM-F500R monitor nyújtott hasonló minőséget. A képernyő közepén 0.23 mm, míg a szélén 0.27 mm egy képpont mérete.
A monitor 46 kg tömegű, így két ember is elkellhet a megemeléséhez, de szerencsére a dobozolását nagyon jól oldották meg, amely így megkönnyíti a monitor szállítását. Méreteiből adódóan nem árt egy nagyobb íróasztal sem, amire kényelmesen el tudjuk helyezni.

A monitor több mint 2500 dollárba kerül (750e Ft), ami körülbelül kétszerese is lehet egy 21 vagy 22 collos monitornak, de azért jóval olcsóbb egy 19 collos LCD monitornál, mely akár 6000 dollárba (1.8 millió Ft) is kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!