Berta Sándor

Elképesztő összegeket igényel egy globális 5G-hálózat kiépítése

A szabvány kulcsfontosságú a közeljövő szempontjából, azonban a teljes lefedettség megvalósítása nagyon sokba kerülne.

Az 5G-re mindenképpen szükség van az önálló közúti közlekedés, a virtuális valóság, a távgyógyítás és az Ipar 4.0 szempontjából. Ehhez ugyanis olyan infrastruktúra kell, amely lehetővé teszi hatalmas adatmennyiségek valós időben való továbbítását és ezáltal több milliárd csatlakoztatott eszköz összekötését egymással. A teljes 5G-szabvány júniusban készült el és ennek köszönhetően az első kompatibilis készülékek megjelenése 2018 második felében várható. A középsávban 5G-t támogató első okostelefonok várhatóan jövő év elején kerülhetnek forgalomba, míg a milliméteres frekvenciatartományban üzemelő 5G-kompatibilis készülékek 2019 első felében jelenhetnek meg.

Németországban az első 5G-frekvenciákat várhatóan a jövő év elején értékesítik és először ősszel tárgyalnak az eladási feltételekről. Végleges döntésekre novemberben kerülhet sor, míg az első 5G-szerződéseket 2020-ban köthetik meg. Eközben a 4G-hálózatok kiépítése is gőzerővel halad. A Vodafone júliusban és augusztusban 400 új LTE-állomást helyezett üzembe, s így már 17 000 ilyen berendezéssel rendelkezik, amelyek 93 százalékos lefedettséget biztosítanak. A Deutsche Telekom pedig júniusban és júliusban kereken 200 új LTE-adótornyot szerelt fel, a lefedettség már 97,5 százalékos. Ugyanez az arány a Telefónica esetében közel 85 százalék.

Helge Braun, a német kancellári hivatal vezetője szerint bár rendkívül nagy szükség van az 5G-hálózatokra, de egy átfogó 5G-infrastruktúra kiépítése "felfoghatatlanul drága lenne". Ezért a teljes kiépítésre vonatkozó ígéretek nem szükségszerűek és nem realisztikusak. A politikus úgy vélte, hogy először az átfogó 4G-hálózatokat kellene kiépíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!