MTI

EU-engedélyt kapott a Shazam Apple általi felvásárlása

Az Európai Bizottság vizsgálatát követően jóváhagyta, hogy az Apple informatikai óriáscég felvásárolja a Shazam nevű okostelefonokra kifejlesztett zenefelismerő alkalmazást.

A tájékoztatás szerint az uniós bizottság áprilisban kezdődött vizsgálata megállapította, hogy a tervezett felvásárlás összeegyeztethető az Európai Unió versenyszabályaival. Az Európai Bizottság korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a két nagyon hasonló területen tevékenykedő gazdasági szereplő egyesülése csökkentheti a zenei streaming szolgáltatások választékát, amely hátrányosan érinti a felhasználókat.

A brüsszeli testület megállapítása szerint felvásárlás esetén az amerikai cég a jelenlegi versenytársa, a brit bejegyzésű Shazam felhasználóinak kereskedelmi szempontból érzékeny adataihoz való hozzájutása nem ellentétes az uniós szabályozással. Noha az ilyen adatokhoz való hozzáférés lehetővé teszi az Apple számára, hogy közvetlenül célozza versenytársa ügyfeleit és arra ösztönözze őket, hogy váltsanak az általa nyújtott Apple Music szolgáltatás használatára, az ilyen törekvés elhanyagolható hatással járna - állapították meg.

A Shazam adatbázisának az Apple felhasználói adatai közé integrálása nem nyújt számottevő előnyt az összefonódással létrejött vállalkozás számára azokon a piacokon, amelyeken működnek, az előbbi cég adatbázisa ugyanis nem egyedi jellegű - tették hozzá. A vizsgálat rámutatott arra is, hogy a konkurens zenei streaming szolgáltatások nem kerülnek versenyhátrányba, a szolgáltatások ugyanis elsősorban kiegészítő jellegűek - közölte az uniós bizottság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #2
    Már így is túlságosan koncentrálódik a tőke.
    Pont nem kellene megengedni, hogy egy bizobyos méret fölött egy-egy cég bármit is felvásároljon.

    "Virágozzon ezer virág"
  • ostoros #1
    Mit is vártam?