MTI

Donald Trump szándékos torzításokkal vádolja a Google keresőjét

Donald Trump amerikai elnök kedden szándékos torzításokkal vádolta meg a Google médiaóriás keresőszolgáltatását, a cég közleményben cáfolta ezt.

Az elnök két Twitter-bejegyzésében is foglalkozott azzal, hogy szerinte a Google a róla és "másokról" szóló negatív híreket részesíti előnyben. Megvádolta a keresőszolgáltatást, hogy a republikánus, konzervatív és szerinte "korrekt" média híreit nem illeszti be az adatbázisába. "A Google keresője a 'Trump-hírek" címszó alatt csakis a hamis híreket gyártó média véleményét és tudósításait közli rólam és másokról, vagyis csaknem valamennyi történet és hír rossz" - írta az elnök. Utalt arra, hogy szerinte a CNN hírtelevízió információi szerepelnek elsöprő többségben, és feltette a kérdést: ez nem törvényellenes-e?

Egy másik mikroblog-bejegyzésben arról írt, hogy a "Trump-hírek" alatt az általa baloldalinak nevezett országos média információi jelennek meg és ez "nagyon veszélyes". A konzervatívok hangját szerinte elnyomják és a jó információkat és híreket elrejtik. "Ellenőrzik, hogy mit láthatunk és mit nem. Ez nagyon komoly helyzet és foglalkozni fogunk vele" - hangoztatta. A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow a The Washington Postnak azt nyilatkozta: a kormányzat "megvizsgálja", vajon szükség van-e a Google keresőszolgálatának kormányzati szabályozására.

A Google visszautasította, hogy politikai megfontolások befolyásolnák a munkáját. Közleményében a cég leszögezte: "célunk az, hogy a felhasználók pillanatokon belül a leghitelesebb válaszokhoz jussanak". A közlemény hangsúlyozta azt is, hogy a Google nem foglalkozik politikai napirend felállításával és nem elfogult egyetlen ideológia irányában sem - szögezte le a kommüniké. Donald Trump nem először fejezi ki elégedetlenségét a közösségi médiával szemben. A Google tevékenységét már 2016 októberében, az elnökválasztási kampány hajrájában bírálta, bár az idén júliusban így dicsérte: "az egyik legnagyszerűbb vállalatunk". Augusztusban a Facebookra és a Twitterre utalva arról írt, hogy a közösségi média diszkriminálja a republikánusokat és a konzervatívokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #8
    Mit jelent az, hogy manipulált? Ennek a szónak ebben a történetben nincs valódi jelentése. Elvárni egy cégtől, hogy ne tegyen meg mindent a profitért, miközben a politikusok a saját népüket is eladják ugyanezért?
  • kékherceg #7
    Hát szoftverfejlesztőként ezt elég nehéz elképzelni...
  • morguldae #6
    A google kereső egyértelműen manipulált! Ezt mindenki tudja, és tapasztalhatja is.
  • Sequoyah #5
    Haha, es mint kiderult maga Trump volt aki hazudott az egeszrol, mar megint...
    https://index.hu/techtud/2018/08/30/trump_le_akarta_leplezni_a_google-t_de_ot_kaptak_hazugsagon/
  • t_robert #4
    Szóval Donald beírta a gugliba, hogy a "legnagyobb seggfej a világon"..... erre csak a második helyen hozta az ő nevét. azóta manipulációra gyanakszik.... lehet, hogy igaza van? :)
  • Bal0924 #3
    Annak a Donald kacsának a föld még lapos...
  • Sequoyah #2
    Lehet, de biztos nem azert, mert Trump azt mondta:D Trumpnak minden torzitas, hazugsag, "fake news" es alternativ teny, hogyha ellent mer mondani annak amit o mondott, fuggetlenul attol hogy mennyire nagy baromsag az amit Trump mondott...
    Pedig o maga is a Google es Facebook altal terjesztett "hirek"-nek koszonheti a gyozelmet.
  • fonak #1
    Természetesen a google manipulálja a keresési találatokat mindenféle szempontok alapján, így politikai befolyásolás és cenzúra szándékával is. Persze bizonyítani nehézkes, de pl. a kevésbé manipulált binggel összehasonlítva is látszik sokszor.