SG.hu

Százezer informatikai eszközt kapnak a magyar iskolák

Mintegy százezer informatika eszközzel fejleszt iskolákat az év során az állam - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

Maruzsa Zoltán elmondta, mintegy ötvenezer tanár, a pedagógusok csaknem harmada vesz majd részt informatikai továbbképzésen, hogy a beszerzett eszközöket minél felkészültebben használják az oktatás során. A következő tanévben olyan digitális fejlesztések valósulnak meg, amelyek az oktatás minőségének javításához nagyban hozzájárulnak majd - jelentette ki a helyettes államtitkár. Elmondta, a digitális korszakváltás egyik eleme az informatikai eszközök biztosításában rejlik: az iskolai gépparkok, szerverek és az internet-hozzáférés területén szükségesek fejlesztések. Fontosnak nevezte azt is, hogy rendelkezésre álljanak digitális tananyagok, tartalmak.


Maruzsa Zoltán közölte, összesen 26 milliárd forintot fordítanak jelenleg és a következő tanévben európai uniós és költségvetési forrásokból arra, hogy szélessávú internet legyen az iskolákban. A fejlesztések folyamatosan zajlanak, eddig 262 helyszínen megtörtént a kiépítés, és az év végéig még további 2000 helyen lesz szélessávú internet - tette hozzá. Kitért arra, az oktatásban a digitális átállás népszerűségét jól mutatja a kormány által kezdeményezett digitális témahét sikere: a 2017-es programhoz 927 iskola csatlakozott.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta: az idén 45 ezer laptopot és 800 osztálynyi, 24 ezer tabletet már beszereztek. Jelenleg folyamatban van 5 ezer projektor és 3 ezer interaktív tábla beszerzése. Az ősszel ezek az eszközök is eljutnak az intézményekhez - tette hozzá. A felsorolt eszközök a konvergenciarégióba kerültek. A központ ugyanakkor a saját költségvetéséből 6,3 milliárd forintot biztosított eszközbeszerzésre a közép-magyarországi régió intézményei számára. Az iskolákba 20 ezer informatika eszköz került, főként asztali számítógép, laptop és tablet. A pedagógusok már említett képzései várhatóan ősszel indulnak - mondta Hajnal Gabriella. Fontos célként jelölte meg, hogy jövőre minden ötödikes kezébe tablet kerüljön, és megtanítsák nekik a használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #8
  "Százezer informatikai eszközt kapnak a magyar iskolák "

  Hulyeseg, inkabb lelegezteto gepet vennenek, mondana ezt valamelyik DK-s szovivo, vagy barmelyik agyatlan demagog liberalis.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2018.08.18. 19:48:23
 • overseer-7 #7
  Azt ne felejtsétek el megemlíteni, hogy ezeket az aljas és korrupt intézkedéseket a magyar baloldal követte el.
  Nem egy nemzeti kormány.

  Nem mondok pártokat mert mindenki tudja..és ez az oldal nem a politizálásról szól.
 • lammaer #6
  Az egészben az az elkeserítő hogya "közbeszerzés" eredetileg egy jó dolog lenne, ahol az állam versenyeztet hogy az adófizetők pénzét a leghatékonyabb módon használják fel. Gyakorlatban a legnagyobb korrupció és pénzpocsékolás szinonímája lett...
  (bár "mentségére" legyen a sajárt vezetőinknek, hogy ez máshol is igy van, talán csak az arányokban és a pofátlanság mértékében sikerül elöljárnunk)
 • lammaer #5
  A-a... ez lett volna 10 évvel ezelőtt. Mostmár kormányilag szervezik ezt meg, más a pályázatig se jut el amikor a kormányközeli cégek már leszervezték a "vezetőinkkel" hogy mennyibe fog kerülni az 50.000-es számítógép.

  Nyilván a tender kiírása is vmi olyasmi lesz hogy "csak olyanok indulhatnak akiknek minimum 3 év gyakorlata van kaszinók üzemeltetésében" vagy "akik felcsúton laknak és képesek 1 évben x milliárd feletti közpénzt zsebretenni".... szóval szépen testre lesz szabva hogy véletlen se jusson más az ingyenpénz közelébe.

  Na felidegesítettem magam. Pedig direkt nem olvbasok már indexet, minek tudni a valóságot, de már az sgre is begyűrűznek a hírek...
 • ostoros #4
  A helyzet rosszabb, srácok. A valóság az, hogy nem kell megkenni senkit, egyszerűen összebeszélnek (egy darab körtelefon) a pályázó cégek, és kész, kartellben tesznek ajánlatot/ajánlatokat.
  Minden vállalkozónak vastagabban fog a tolla, ha állami megrendelésre van esélye. Mert tudják, hogy bármennyit mondhatnak ki lesz fizetve, mert annyira beleszarnak az állami/önkormányzati alkalmazottak.
 • morguldae #3
  Ja az ilyesmi arról szól, hogy állami haver cégétől kell venni a gépeket dupla áron, hogy mindenki jól járjon! Az iskolákat valójában ki nem szarja le. Szimpla üzlet az egész! Inkább kéne wc-papír meg takarító a kórházakba! Ja, hogy azon nem lehet nagy pénzeket lenyúlni!...Ó....
 • Predatorrr #2
  Egyáltalán nem mondasz hülyeséget. Szlovákia szerte is ez volt. Láttam a számlákat. Országszerte 500EUR értékű laptopokat kaptak az iskolák, amelyeket 800EUR értékben vásároltak meg. Tehát 300EUR kenőpénz ment a beszerzők zsebébe laptoponként. Aki ezeket intézi mindig jól jár.
  Utoljára szerkesztette: Predatorrr, 2018.08.10. 10:19:40
 • esztyopa #1
  Hát ez qrvajól hangzik !
  Jó kis kenőpénzért felvásárolja majd valami strómann az összes elavult,raktárban heverő laptopot,asztali gépet,tabletet.
  A másik variáció,hogy lényegesen magasabb fejpénzért a legdrágább gépeket veszik meg./NEM a legjobb,hanem a LEGDRÁGÁBB ! Lásd *kakaóálló*számítógépek megvásárlása/
  Csak ki kellett találni,ráragasztani egy jól hangzó megnevezést,és megint -itt is - dőlni fog a lé a feneketlen haveri kőr zsebébe./Persze ez is a *MI érdekünkben felhasznált pénz*/
  Mindig ledőbbenek az *aranybányászok* ötletgazdagságán...
  /Ha ezt az ország fellendítésére fordítanák,akkor már mi lennénk a legfejlettebbek a régiónkba.De már legalább le van *díszburkolva* MO,és világelsők vagyunk az egy főre eső,üres stadionok tekintetében./
  Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2018.08.10. 09:14:35