JohnnyCage

Rendition: egy régi nagy név visszatérése

A Rendition Company hirtelen felbukkant az idei Microprocessor Forum-on. Az itt bejelentett chip fejlesztéséről már több mint egy éve nem hallhattunk semmit.

1997 és 1998 körül a Rendition Verite V1000 és V2000/2200-as chipek elég népszerű termékeknek számítottak a grafikus kártyák piacán, hiszen ezek az eszközök akkoriban a 3dfx és az NVIDIA chip-re épülő monitrokártyákkal is felvették a harcot. Amikor azonban a vadonatúj terméknek számító Verite V4400 fejlesztése a legnagyobb lendülettel folyt, jött a Micron cég és felvásárolta a Renditiont, ami ezután nem tudni miért, leszállóágba került (azóta se derült ki az ok).

A mostani Microprocessor Forum-on képviseltette magát a cég, és mint derült égből a villámcsapás, különböző információkat fedtek fel a még fejlesztés alatt álló V4400e chip-ről. Annak megoldása érdekében, hogy növeljék a grafikus memória sávszélességét - ami egyébként manapság az egyik legégetőbb probléma ezen a téren -, chip-be integrált memóriát kívánnak alkalmazni (mint a CPU-k L1 cache memóriája). A memória mérete 12MB lesz, miáltal a chip 125 millió tranzisztort fog tartalmazni, ami többszöröse a mai legmodernebb CPU-ban található tranzisztorokénak.

Nem a Rendition az egyedüli grafikus chip-eket gyártó cég, amely a chip-be integrált memória lehetőségét figyelembe veszi. Például az Nvidia a következő NV20-as chip-ben már integrált cache-t kíván alkalmazni, valamint a már több éve csak hitegető BitBoys cég is olyan beépített memóriát fog használni Glaze3D termékeiben, amilyet most a Rendition is bejelentett.
Sajnos ezenkívűl több információ nem áll rendelkezésünkre a Rendition Verite V4400e-ről, például arról, hogy milyen 3D-s megoldásokat alkalmaz (pl.: hw T&L), vagy hogy mikorra tervezik a forgalomba hozatalát. Ez arra enged következtetni, hogy a chip nem fog egyhamar a gépünkben dorombolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!