Gyurkity Péter

Az Asus maradhat az egyetlen tajvani telefongyártó

Mind a HTC, mind pedig az Acer jövője kapcsán komoly kételyek merülnek fel.

Az okostelefon-gyártók versenyében lassú, fokozatos átalakulás megy végbe, bár az utóbbi időben mintha felgyorsult volna az erőviszonyok módosulása, amit jól jelez a kínai szereplők előretörése, bár ez már komoly veszélyérzetet is kiváltott bizonyos körökben. A jelek szerint a tajvani gyártók közül viszont ketten is kieshetnek, így egyetlen komolyabb cég maradhat a piacon.

A helyi beszámolók azt teszik egyértelművé számunkra, hogy sem a HTC, sem pedig az Acer nem rúghat komolyan labdába ezen a területen, bár előbbi cég azért még próbálkozik, hiszen egy új zászlóshajót, valamint további modelleket is piacra dobnak. Amíg azonban a HTC esetében a bevétel folyamatos, ráadásul egyre látványosabb csökkenéséről beszélhetünk (éves szinten itt 13 éves negatív rekordot döntöttek meg nemrég), addig az Acer már jó ideje nem is közölt semmilyen konkrét információt a jövőre vonatkozó terveikről, bár a cég kapcsán az is felmerült, hogy hamarosan megszabadulnának telefonos részlegüktől (ahogy arra a HTC és a Google megállapodása révén a riválisnál már többé-kevésbé sor is került).

Az Asustek ezzel szemben nemrég lerántotta a leplet a ZenFone 5 család tagjairól, amit azt jelzi, hogy ők továbbra is komolyan gondolják a piaci jelenlétet, és igyekeznek minél nagyobb szeletet kiharapni a globális piacból. Azt persze nem tudjuk megjósolni, hogy ez mennyiben jön majd össze nekik, de az ár-teljesítmény viszonylatban nem állnak nagyon rosszul, itt jól látható a gyártó törekvése az előretörésre. A cég nemcsak a dél-ázsiai, hanem az európai és a latin-amerikai régióban is további javulásra számít, a harmadik negyedévben pedig ismét nyereségessé válhat a telefonos részleg, ami mindenképpen ösztönző tényező lenne számukra.

Idén összesen 10 millió okostelefont szállíthatnak le, ez pedig kellő lendületet adhat nekik ahhoz, hogy 2019 során végig nyereségesek legyenek – továbbra versenyben maradva a globális küzdőtéren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)