Gyurkity Péter

Itt a Zenfone 5, 5z és 5 Lite

Az Asus is bemutatta új fejlesztéseit, amelyek több érdekességet kínálnak. Egy az egyben lekoppintották az iPhone X-et.

A Samsung, a Sony, illetve a HMD Global után az Asus is lerántotta a leplet új megoldásairól az MWC alatt. Egyszerre három eltérő telefont mutattak be, amelyeknek a külső és a belső terén is van mire büszkének lenniük. Lássuk, mit is kínálnak az érdeklődőknek az új család tagjai!

A Zenfone 5 és 5z egyazon hivatalos oldalon jelenik meg, ami annak köszönhető, hogy több komponensük azonos. Mindkét telefon 6,2 hüvelykes IPS-kijelzőt kapott, amely a divatos 18:9-es képarányhoz képest is picit nyújtottabb, hiszen itt már az 1080 x 2280 pixel felbontást támogatják. A kijelző felső részén felbukkan a benyúló panel, amely a szelfikamerának és az egyéb alkatrészeknek ad helyet, míg a burkolat itt is üvegből készült. Előbbi változat a Snapdragon 636 chipet kapta meg, ehhez 4 vagy 6 GB RAM és egy 64 GB-os tároló csatlakozik, míg utóbbi már a Snapdragon 845-re épül, 4, 6, vagy 8 GB memóriával és 64, 128, illetve 256 GB-os tárolóval. A kamerák esetében a hátoldalon egy 12 megapixeles f/1.8 és egy 8 megapixeles (széles látószögű) iker-modul kapott helyet, az előlapon pedig egy 8 megapixeles szenzor helyezkedik el. Sztereó hangszórók, a ZenUI 5 felület, az alapértelmezett Google-appok, valamint az arcfelismerő funkció egészítik ki a listát.


A Zenfone 5Q (vagy 5 Lite) kereken 6 hüvelykes kijelzőt, a 18:9-es képarányt, az 1080 x 2160 pixel felbontást, a Snapdragon 630 chipet, 3 vagy 4 GB RAM-ot és 64 GB-os tárolót, valamint mindkét oldalon iker-kamerát (egy 16 és egy 20 megapixeles főszenzorral) kínál, viszont a Bluetooth 5.0 helyett itt a szabvány 4.1-es verziója elérhető, míg az LTE Cat18 és Cat13 helyett csak a Cat5 támogatott. A hátoldali ujjlenyomat-olvasó ugyanúgy felbukkan, mint ahogy az NFC támogatása is megoldott.


A megjelenésre hamarosan sor kerül, az árat viszont csak az 5z esetében ismerjük, ennek alsó küszöbje 499 dollár lesz. A cég nyilván abban reménykedik, hogy a globális piacon is nagyobb súllyal jelenhetnek majd meg ezen új telefonok révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #8
    Fos mint az iX....
  • Andrevv #7
    Piackutatás? Ugyan már... Az emberek nem azért vesznek vékony, kávamentes tablet méretű telefonokat mert az annyira praktikus lenne, hanem mert ez a divat, ezzel etették meg a népet és sokan azt hiszik, hogy többek lesznek attól, ha ilyen sz@rságokat vesznek. Az olyan emberek akiket nem érdekel, hogy másnak milyen telefonja van, mi az aktuális divat, azok bizony inkább buta-telefonokat vesznek, mert sokkal praktikusabb és olcsóbb is, ezeknek meg óriási a piaca, nem véletlen nyomul velük a HMD is. Sokszor láttam már a gsmarena-n is olyan szavazat-eredményeket, ahol bizony nem az nyert ami az aktuális trend, a Xiaomi is megszívta a MIUI twitteres szavazásával. Ennyit a piackutatásról...
  • arty #6
    kisebb szelfikamera, lejjebb tolt kijelző, mittomén - oldják meg, nemérdekel.
    de ez tragikus :(
  • wraithLord #5
    Elsősorban pont a belógó képernyőelkúrás miatt iClone-oznak... :D
    Mindegyik totál szegélymentes(nek mondott) telefonnál belóg egy kisebb-nagyobb biszbasz a képernyőbe a szelfikamera és egyéb szenzorok miatt, ezt pedig az Asusnak "sikerült" kb. ugyanúgy megoldani, mint ahogy az Apple csinálta. (Állítólag be is ismerték, hogy ebben is, és pl. a hátoldali kamerában is a sziPhone 10-ről koppintottak).

    Annyiban nekem jobban is tetszik az ASUS cucca, hogy nincs lekerekítve a képernyő széle. Mondjuk ez az IPS LCD kijelző miatt van, mert azt nem lehet hajlítgatni, ami ebben az esetben inkább pozitívum... :D, de nekem amúgy sincs bajom vele, ha valaki nem AMOLED-et használ.
  • arty #4
    nem csak az ifont kopizták le, de a belógó képernyőelkúrást is :D

    és ráadásul moslék lcd-t taknyoltak bele.

    tartalomhoz a forma.... szokás mondani :D
  • Sequoyah #3
    Fogalmazzunk ugy, hogy TE ugy venned, mint a cukrot. Pontosabban nem, mert te is csak egyetlen darabot vennel belole.

    De en nem hidegben lakom, nem gond estenkent toltore tenni a telefonom, viszont szeretem ha a telefon vekony es kavamentes. Es az emberek tulnyomo tobbsege bizony olyan mint en...

    Nem hulyek a gyartok sem, ha valoban ugy vennek a cukrot, akkor hidd el, nem mondananak le onkent a profitrol. Es gyanitom, hogy ok jobban ertenek a piackutatashoz, mint te.
  • Andrevv #2
    Hihetetlen, hogy senki nem tud előállni egy normális telefonnal, csak ezekkel a túlárazott mocskokkal jönnek folyton. Csináljanak már egy 4 max 4,5-os kijelzőjű telefont gyors chippel, ne legyen kávamentes mert ahogy a kezemben fogom folyton nyomok meg mindent a kezemmel a szélein. Legyen cserélhető az akku mert hideg tájon élek (szinte fél évig fagypont alatt, évi átlag 8 fok) és évente kell szervizbe járjak cseréltetni jó drágán. Bírja az akku legalább 1 hetet netezéssel mindennel, nem érdekel ha 1 centi vastag, a vékony mobilokat amúgy is folyton elejtem, rossz a fogásuk. Rakjanak bele 5000-es akkut amoled kijelzővel, kb olyan lenne mint a Lenovo P2 csak kisebben és vastagabban. Legyen rajta tiszta android amiből a gyári programokat is le lehet szedni ha nem kell. Olyan nagy kéréseim vannak? Úgy vennék mint a cukrot.
  • Cat #1
    Kiváncsi vagyok le van-e védve a belógás a kijelzőn. Meg hogy a szoftverek/videólejátszók hogy képesek kezelni.