MTI

Fejenként 4,5 millió forintot kap bármely település WiFi kiépítésére

Az Európai Bizottság elindította a WiFi4EU portál működését, ezzel lehetővé vált, hogy az európai települések a portálon keresztül regisztrálhassanak uniós támogatásért, hogy ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesítsenek közterületeiken - közölte Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság május közepén teszi közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról. A tájékoztatás szerint az Európai Unió (EU) a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró (mintegy 4,6 millió forint) értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein - könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken - internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. A hálózat karbantartásának költségei azonban az önkormányzatot terhelik.

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy 8 ezer településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. Az ugyanazon közösségi térben hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes hálózatok mellett tervezett wifi-hozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban - mondta. A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk - tette hozzá Marija Gabriel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    Elsőre nem is tűnik olyan soknak ez...
  • Exi #3
    Te valamit félreértettél. Nem egy egész falura való cuccra adnak ennyi pénzt, és főleg nem a teljes infrastuktúra kiépítésére hogy húzzál optikát a szomszéd várostól - hanem 1-1 hozzáférési pont felállítására, pl a falu könyvtárában. Azt itt meg jó magyar módra majd ráakasztják egy T-Home ADSL-re és kész. Üzemeltetés - a Józsika havonta egyszer újraindítja a TP-Link routert.
  • Cat #2
    Nem sok ez, sőt, és kiépítés után az éves karbantartási költség simán ugyanekkora lesz.

    Egy kis faluba is kell több kilométer kábel, azt valakinek az oszlopokra kell raknia daruskocsival és mondjuk száz méterenként routereket bekötni. Nem olyan kell, ami a lakásokban van! Figyelni kell az időjárás állóságra, meg kell táplálni árammal és nettel, ezekért keményen fizetni kell (teljesen másképp számláznak üzleti előfizetőknek a szolgáltatók), figyelni kell a biztonságra (rendszeres firmware-frissítések), és a support szintén pénzbe kerül. Ha csak két ember munkabérét számolom is több, mint ez a néhány ezer euró, főleg tőlünk nyugatra.
  • barret #1
    Ennyi pénzből egy teherautóra való wi-fi routert lehet venni! :D