Mortimer

A Sega megelégelte a hacker oldalak működését

A Dreamcast-et gyártó Sega le akarja állítattni a konzoljával foglalkozó weboldalakat és fórumokat, mivel azok véleménye szerint játékprogramjainak lopását segítik elő.


A Sega számos levelet küldött ki a kalóz Dreamcast progamokkal foglalkozó oldalaknak, melyek kiadási adatokat, leirásokat, és számtalan más infót nyújtanak. Ugyan többségük azonnal leállította működését, de pl. az Isonews állja a sarat, mondván a kiadó túl messzire ment.
Jennifer Granick, az Isonews oldalt védő ügyvéd elmondása szerint a Sega átlépte a határt, amikor a Dreamcast játékosoknak fenntartott fórumokat akar bezáratni. Véleménye szerint a kérés új erővonalakat rajzolhat a fórumokat fenntartók felelősségével kapcsolatban.

"Ez valójában minden moderálatlan fórum elleni támadás, mivel mindegyik ilyen lehetővé teszi, hogy az emberek bármit közölhessenek rajta. Ezzel a logikával akár az Usenet hírcsoportokat is be lehetne zárni." - nyilatkozta Granick.

A Sega csak egyike a szerzői jogait veszélyben látó kiadók és vállalatok tömegének, melyek aggódva figyelik az online kalózkodás növekvő hullámát. A Sega jogászai múlt hónapban kérték az Isonewset és más site-okat Dreamcast témájú tartalmuk eltávolítására pert kilátásba helyezve az együttműködés hiánya esetén, mivel azok véleményük szerint iránymutatóként szolgálnak az illegális másolatok között, segítik azok terjedését.

Az Isonews közölte, hogy alapkoncepciójuk szerint semmilyen közvetlen a szoftverre mutató link nem lehet az oldalon. Ennek ellenére Daniel Harris, a Sega ügyvédjének a weboldalhoz írt levelében az áll, hogy "fáradozásaik a fórumban lévő Dreamcast file-okra mutató vagy azokat kérő hozzászólások törlésére nem jártak teljes sikerrel". Harris fontosnak tartja a weboldalak fórumainak bezárását, mivel azok potenciálisan illegális információkat tesznek közzé.

A már másfél éve létező site nem kíván egy elhúzodó jogi csatározásba kezdeni, mivel fenntartói nem rendelkeznek a perhez szükséges anyagi forrásokkal. Még egyik fél sem indított pert. Granick véleménye szerint a Sega kérése sérti a véleménynyilvánítás szabadságának jogát. A Sega minden esetben felveheti a kapcsolatot a honlappal, amennyiben valamilyen illegális információt talál. De a teljes Dreamcast fórum eltávolítása túllépne a jelenlegi szerzői jogi határokon, szögezte le.

A Sega nem tartja fenyegetésnek a hírtartalmat, és amennyiben csak ez lenne az oldalon, nem perelnének. "Nem a híreket, hanem a kalózkodást akarjuk megállítani." - nyilatkozta Leonard Slootmaker, a Sega vezető jogtanácsosa.


A Sega levele a szerzői jogi határok tesztelésének tekinthető. Habár az oldal nem illegállis játékokról vagy tevékenységről szól, szerkesztői tartalma nem sorolható be teljesen a törvényes határok közé, állítják a jogászok. A törvények értelmében a kiadók felléphetnek az illegális tartalom közzététele ellen, de nem akadályozhatják meg az információk áramlását. Habár az Isonews tartalma vitatható, attól még egyszerűen egy híroldal marad.

"Nonprofit hír és információs oldal vagyunk, amelyek a kalózeseményekről tudósítanak" - nyilatkozta egy e-mail interjúban Wayne Chang massachusettsi középiskolás tanuló, az oldal munkatársa.

A Sega akciója nem az első a sorban, mely a szerzői jogok megsértését és a kalózkodást akarja csökkenteni. A leginkább figyelemmel kisért eset a Napster file-cserélő szolgáltatás és a lemezkiadók jogvitája és a DVD lemezek másolását segítő DeCSS szoftverkód körüli hercehurca.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!