Gyurkity Péter

Itt az Android 9 előzetese

Ezt azonban a Nexus 5X és 6P már nem kapja meg.

A Google egy hosszabb blogbejegyzésben közölte, hogy elérhetővé teszik az Android P, vagyis a soron következő verzió első fejlesztői előzetesét. Ez több újdonságot kínál, ám már a Nexus családon belül is lemondanak néhány régebbi készülékről.

Az írásból kiderül, hogy többek között megjelenik itt WiFi RTT támogatása, vagyis már a belső tereken belül is pontosabban meghatározhatjuk aktuális pozíciónkat, bár ehhez legalább 3 AP-re lesz szükség, a pontosság pedig 1-2 méteren belüli. Az iPhone X esetében megismert, majd pedig gyorsan divatossá vált „notch”, vagyis az előlapi benyúlás hivatalos támogatását is elkészítik, ez nyilván a teljesképernyős üzemmódhoz szükséges az egyes alkalmazásokon belül, de javított és még részletesebb értesítőket, valamint multi-camera API-t is elérhetővé tesznek, az innovatív funkciók kényelmesebb véglegesítése érdekében. A HDR VP9 Profile 2 támogatása révén ezen YouTube-videók lejátszása is megoldható lesz, míg a HEIF-képformátum támogatása is megjelenik majd a fotóknál. Az AI, valamint a mobilfizetések még kiterjedtebb támogatása nem maradhat ki a felsorolásból, mint ahogy a biztonságot is igyekeznek tovább növelni.

Sajnos az új verzióból nem minden meglévő készülék tulajdonosa részesül majd. A nem sokkal később közzétett hírből kiderül, hogy már a Nexus családon belül is korlátozott lesz a támogatott készülékek köre, itt ugyanis mind a Nexus 5X, mind pedig a Nexus 6P kimarad ebből, vagyis kifejezetten népszerű típusokat hagynak majd ki a frissítésből. A Pixel C tábla szintén nem kapja meg az új verziót, bár a két telefon esetében megmaradnak a havi rendszerességű biztonsági frissítések, amelyek egészen novemberig folytatódni fognak – eddig szól ugyanis az eredeti frissítési ciklus.

Az Android P Developer Preview ennek megfelelően a Pixel, a Pixel XL, a Pixel 2, valamint a Pixel 2 XL típusokon elérhető. A végleges változat valamikor a harmadik negyedévben készülhet el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto2700 #3
    Akkor inkább Android 8.1.1.1
  • PeeTeR #2
    "Ezt azonban a Nexus 5X és 6P már nem kapja meg. "


    :DSADSASDSDAASDDSADASDSA
  • Andrevv #1
    Ennyi az egész újdonság? Miért nem Android 8.2? Manapság minden apró, lényegtelen dologra főverziót növelnek...