SG.hu

30 százalékos gyorsulást ígér a Qualcomm új mobilchipje

A Qualcomm bejelentette a Snapdragon 8 Gen 3-at, mely a 2024-ben megjelenő csúcsmobilokba lesz beszerelve. A lapra 30 százalékos teljesítményjavulást ígér, miközben az ARM alkatrésztárából válogat.

Az első figyelemreméltó dolog az új "1:5:2" magelrendezés. A szokásos egy nagy mag, három közepes mag és négy kis mag helyett (az egyszálas teljesítményhez, a többmagos működéshez, illetve a háttérfeldolgozáshoz) a Snapdragon 8 Gen 3-ban egy nagy mag, öt közepes mag és két kis mag van. A Qualcomm szerint a nagy mag egy 3,3 GHz-es Arm Cortex X4, de a többi CPU-mag modellszámát nem erősítette meg a cég. Az öt közepes mag nem mindegyike azonos frekvencián fut, három 3,2 GHz-en, kettő pedig 3,0 GHz-en. A CPU teljesítményére vonatkozó állítások szerint azok 30 százalékkal gyorsabbak és 20 százalékkal hatékonyabbak. A chip 4 nm-es eljárással készül.

A Qualcomm mindig keveset árul el a GPU részleteiről (annak ellenére, hogy ez a Qualcomm chipek egyik erőssége), és idén az Adreno GPU-nak még a modellszáma sincs benne a Qualcomm által küldött dokumentációban. Az 1 Hz-es változó képfrissítési frekvenciájú kijelzők támogatása mellett a Qualcomm szerint a GPU 25 százalékkal gyorsabb és 25 százalékkal hatékonyabb elődjénél. Eközben a chipgyártó szerint az NPU közel kétszer gyorsabb és 40 százalékkal hatékonyabb. A cég a chip videojátékoknál elérhető világítási képességeit emelte ki, amit az Unreal Engine 5 a ray tracing optimálisabb támogatásával értek el.

Mindössze ennyi értelmes részletet tudunk a chipről, mert a Qualcomm a prezentáció nagy részében a mesterséges intelligencia-funkciókról beszélt. A vállalat felült a generatív MI száguldó vonatjára és azt szeretné, ha az emberek helyben futtatnák az olyan MI modelleket, mint a Llama 2 és a Stable Diffusion az apró, akkumulátorral működő telefonchipen. A vállalat közzétett néhány demót arról, hogy mit lehet csinálni ezzel az újdonsült erővel, például hogyan lehet egy tárgyat kitörölni egy videóból, de ezeket a modelleket kifejezetten alacsonyabb pontosságú futtatásra optimalizálták, hogy okostelefonos processzoron működjenek. Az induláskor a Qualcomm 20 modellt kínál a partnerek számára, amelyeket alkalmazásokba és szoftverfunkciókba integrálhatnak.


Az MI-modellek nagyon nagyok, és a felhőben működnek a legjobban, de a cég szerint a chip képes támogatni a 10 milliárd vagy annál több paramétert tartalmazó nagy nyelvi modelleket, és másodpercenként akár 15 token generálására is képes. Persze inkább arra készült, hogy az eszközön javítsák a fényképek feldolgozását vagy gyorsabban megjelenjen egy Snapchat-szűrő eredménye. Ilyenkor a chip a Qualcomm szerint "akár 98 százalékkal gyorsabb és 40 százalékkal hatékonyabb". Az MI-modellek eszközökön való futtatásának ötlete az elmúlt hónapokban lendült fel, az Intel a múlt hónapban San Joséban tartott innovációs rendezvényén az MI-generáció kezdetét emlegette. A vállalat ennek lehetővé tétele érdekében erősen támaszkodik az NPU-kra is. Az első NPU-val felszerelt notebookchipjük decemberben jelenik meg.


A Qualcomm nem adott hivatalos megjelenési ütemtervet, de a novemberben megjelenő Xiaomi 14 lehet az első Snapdragon 8 Gen 3-mal szerelt telefon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Egyedül GPU-ban erősebb, ami nyilván elég fontos, de ne tegyünk úgy, mintha a CPU szekció nem lenne 20-50%-al gyorsabb, feladattól függően.
  • t_robert #1
    Amúgy érdekes, hogy a jelen pillanatban a legerősebb mobil telefonban használt chip legalább is a teljesítmény tesztek alapján nem a Snapdragon vagy akár az Apple A17-ese, hanem a Mediatek Dimensity 9200 plus. Igaz az A17 6 magon hoz 6-7%-kal kisebb őssz teljesítményt, míg a konkurencia 8 magon. Legalább is egy Xiaomi 13T pro magasabb pontot ér el Antutu 10 pontban, mint az Iphone 15 PRO MAX 1,77 millió pont vs. 1,642 millió. Mondjuk nem igen vagyunk hozzászokva, hogy egy Mediatek proci hozza a legtöbb pontot egy tesztben. A Snapdragon 8 gen 2 jelenleg 1,521 millió pont.