SG.hu

Együtt fogunk dolgozni a gépekkel

A Dell legújabb globális kutatása szerint nem egységes jövőképpel lépünk be a gép-ember kapcsolat új korszakába.

A Vanson Bourne által végzett kutatás (Realizing 2030: The Next Era of Human-Machine Partnerships - Kitekintés 2030-ra: az ember és gép közötti kapcsolat következő korszaka) azt jósolja, hogy 2030-ra a technológiai fejlődés minden korábbinál gazdagabb és mélyebb kapcsolatot teremt majd az emberek és a gépek között. Ezzel az üzleti vezetők is egyetértenek: a válaszadók 82 százaléka arra számít, hogy a vállalataik alkalmazottai és gépei öt éven belül integrált csapatként fognak együttműködni. A vélemények megoszlanak abban a kérdéskörben, hogy a jövő lehetőséget vagy fenyegetést jelent-e, és hogy mi a teendő a kockázatok csökkentése érdekében.

  • a válaszadók 48 százaléka szerint minél inkább a technológiára támaszkodunk, annál több vesztenivalónk lesz egy kibertámadás esetén; 52 százalék nem tart ettől;
  • az üzleti vezetők 50 százaléka egyértelmű protokollok bevezetését szorgalmazza az autonóm gépek meghibásodása esetére; a többiek nem foglalkoznak ezzel;
  • 45 százalékuk szerint a számítógépeknek képesnek kell lennie arra, hogy különbséget tegyenek jó és rossz parancsok között; 55 százalékuk szerint erre nincs szükség.

  • „Érthető, hogy az üzleti világ megosztott ezekben a kérdésekben. Általában két szélsőséges jövőkép a jellemző: az aggódó, hogy az emberi hozzájárulás feleslegessé válik, valamint az optimista szemlélet, miszerint a technológia majd megoldja a legnagyobb társadalmi problémáinkat. E különböző nézőpontok megnehezíthetik a vállalatok számára a jövőre való felkészülést, és minden bizonnyal hátráltatják a vezetők azon törekvéseit, amelyek a szükséges változtatások bevezetésére irányulnak” – mondta Jeremy Burton, a Dell marketingigazgatója.

    A bekövetkezni látszó változások fényében 56 százalék arra számít, hogy az iskolák a „mit tanuljunk” helyett a „hogyan tanuljunk” módszerek tanításával készítik majd fel a tanulókat az olyan állások betöltésére, amelyek ma még nem is léteznek. Ez egybevág az IFTF előrejelzésével, miszerint a 2030-ban létező állások 85 százalékát jelenleg még fel sem találták.

    Számos vállalat nem halad elég gyorsan és nem fektet elegendő energiát a fejlődésbe ahhoz, hogy minden területen sikeresen integrálja a legújabb technológiákat, és ezáltal váljon sikeres digitális vállalkozássá. Csak a szervezetek 27 százaléka tartja úgy, hogy minden területen élen jár a digitális megoldások bevezetésében. 42 százalékuk nem tudja, hogy képes lesz-e tartani a versenyt a következő évtizedben, többségüknek (57%) pedig jelenleg is nehézséget okoz lépést tartani a fejlődés tempójával. Bár a vezetők véleménye megoszlik a jövőképüket és a hátráltató korlátaikat illetően, az átalakulás szükségességében egyetértenek. A vállalkozások többsége úgy látja, hogy a jelenlegi nehézségek ellenére is fejlődni fognak a következő öt évben. "Jelentős változások korának a küszöbén állunk. Az üzleti vezetők különféleképpen látják a jövőt, de egy véleményen vannak arról, hogy az átalakulás feltétlen szükséges. Az ügyfelekkel folytatott eszmecserék alapján úgy gondolom, egy meghatározó pillanathoz közelítünk az időben. A vállalkozások vagy megragadják a gyeplőt és átalakítják az informatikai, munkaerővel kapcsolatos és biztonsági megoldásaikat és ezáltal meghatározó szerepet játszanak a jövőben, vagy lemaradnak” – tette hozzá Jeremy Burton.

    Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Meridian #2
      Az megvan ugye, hogy a robotizáció önmagában egy totális zsákutca?
      Mivel lássuk csak miért. A cél az, hogy az emberi munkát felváltsa a robotizált munkavégzés (hatékonyabb, olcsóbb, nincs hiba, nem mennek visszavonhatatlanul tönkre benne - egészségileg - stb stb).

      Igen ám , de mondjuk a robotok megtermelnek 100 egysényi összegbe kerülő terméket. Ezt meg kellene vennie valakinek. Ki veszi meg? Az emberek nem végeznek semmi munkát mert azt a robotok csinálják. OKé, akkor adóztassuk meg a cégeket, amiből biztosítsunk _alapjövedelmet_ mindenki számára. Jó. Ahhoz hogy 100 egységnyi árú terméket meg tudjanak venni az emberek (a robotok nem fogyasztanak - nekik nem fog kellene az amit előállítanak, megtermelnek) pont minimum 100 egységnyi pénzt kell adóként kivetni ezekre a cégre. Na ebből megveszik a 100 egységnyi összegbe kerülő termékeket. No, akkor lássuk a könyvelést: 100 mínusz pénz az adókra, és 100 plusz pénz a bevételből, az összesen egyenlő pont nullával (-100+100=0). Honnan lesz az előállítási költség, anyagár, stb. És a cég profitja...? Na...? Azt se feledjük, a cégek nem egy jótékonysági intézmények...
      Utoljára szerkesztette: Meridian, 2018.05.31. 01:02:53
    • esztyopa #1
      "a technológia majd megoldja a legnagyobb társadalmi problémáinkat."
      /Vagy...Isten.../
      Ez a nézet tulajdonképpen, egy kollektív felelősség-áthárítás !
      Az emberi társadalom problémáit CSAK az emberek tudják megoldani !
      /De aki meg tudja értetni egy robottal,hogy miért kell egyre több,és még több pénz-egy-két embernek,annak elhiszem még ezt a baromságot is/