MTI

Pénzt kérne a Facebookon megjelenő hírekért Rupert Murdoch

Rupert Murdoch amerikai médiamágnás nyílt levélben szólította fel a Facebook és a Google internetes óriáscégek tulajdonosait, hogy fizessenek a tekintélyes sajgóorgánumoknak a tőlük átvett hitelt érdemlő és minőségi tartalmakért.

Nyílt levelében a hajóbalesete miatt otthon lábadozó Murdoch úgy fogalmazott, hogy nem a Facebook és a Google elmúlt időszakban tett bejelentései a lényeges dolgok, hanem az, hogy megosszák a minőségi tartalmakból származó bevételeiket a cikkeket eredetileg közlő sajtóorgánumok kiadóival. Emlékeztetett rá, hogy ezt a modellt a kábelszolgáltatók már alkalmazzák. Rupert Murdoch szerint e pénzügyi kompenzálásnak nem lenne nagy hatása a Facebook profitjára, viszont kedvező hatással lenne a tömegtájékoztatásra és egészében az újságírói szakmára.

A Facebook még októberben jelentette be, hogy esetleg fizetős szolgáltatást vezet be: a platformján megjelenő cikkekhez történő hozzáférésért a felhasználóknak fizetniük kell, s a Facebook majd e befolyó összegből fizeti a tartalmak utáni honoráriumot a médiatulajdonosoknak. Hasonló értelmű bejelentést tett a Google is. A Facebook továbbá pénteken közzétette: a "hamis hírek" ellen meghirdetett küzdelme jegyében közvetlenül a felhasználóihoz fordul majd, hogy fejtsék ki véleményüket egy-egy sajtóorgánum megbízhatóságáról és általában a fellelhető információs források mibenlétéről.

A számos tekintélyes sajtóorgánumot, például a The Times és a Wall Street Journal lapokat, illetve a Sky News és a Fox News hírtelevíziót birtokló Rupert Murdoch azonban kevesli e "korrekciós intézkedéseket", amelyek megítélése szerint sem kereskedelmileg, sem társadalmilag, sem pedig az újságírás szempontjából nem megfelelőek. A médiatulajdonos a professzionális újságírás társadalmi értékességének elismerésére szólította fel a két közösségi médium vezetőitől. Az ausztrál születésű, amerikai állampolgár Murdoch aggodalmát fejezte ki a közösségi média "átláthatóságának komoly hiánya" miatt is. Bár hozzátette: Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa "komoly ember".

Samidh Chakrabarti, a Facebook civil kapcsolatokért felelős vezetője hétfőn azt hangoztatta: az internet - éppen a hamis hírek miatt - károkat okozhat még egy jól működő demokráciában is. Elemzők szerint ezzel ismét megerősítette azt, amit Zuckerberg még január elején ismert el: a 2016-os amerikai elnökválasztás évében a Facebook alábecsülte saját szerepét az "álhírek" népszerűsítésében, és nem időben és nem hatékonyan lépett fel ellenük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #4
  Fú de unszimaptikus ez a szopottgombóc fejű, dagobert bácsi kategóriás vén médiasz*rházi, de mondjuk ennek ellenére szerintem van logika a dumájában.
 • esztyopa #3
  BÁRMILYEN össztársadalmi témában rögtön a PÉNZ merül fel !
  Ki fizessen-kinek?
  Ez nem kérdés,amikor MINDENT az emberek,a VÉGFELHASZNÁLÓK fizetnek !
  Az a rohadt pénz meg általános értékmérővé vált,és ott szaporodik a bankok trezorjaiban ! A multimilliárdosok meg már nem tudnak szinte mit kitalálni,
  hogy a töredékét elköltsék,bármilyen haszontalan,értelmetlen,ostoba módon.
  Ha UFÓ lennék,és el akarnék pusztítani egy prosperáló civilizációt,akkor nem a *halálsugárral*bszakodnék,hanem elhitetném Velük,hogy a profit/pénz az értelme,célja... MINDENNEK !
  Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2018.01.23. 14:32:45
 • fonak #2
  Már nem elég a pénze a kínai kémnőre az öreg Robertnek?
 • Fefy #1
  Murdoch valószínűleg a fejét is beüthette a hajóbalesetben. Senki nem mondta az újságoknak, hogy a fészbukon kell reklámozni (ingyen). Ha valakit nagyon zavar az, hogy a fészbuk/gugli nem ad pénzt, akkor a megoldás egyszerű: nem kell megosztási lehetőséget biztosítani az adott közösségi médiához. Értem én, hogy könnyebb az embernek a markát tartan, de valahogy nem látom annak a jogosságát, amiről Murdoch beszél.