Berta Sándor

Aki ittas, ne vezessen drónt

Aki alkoholt iszik, az könnyen elveszítheti az irányítást a robotrepülőgépe felett.

Az Amerikai Egyesült Államok New Jersey szövetségi állama szigorú szabályokat hozott a pilóta nélküli légi járművek használatával kapcsolatban. New Jersey egy számos törvénymódosításból álló csomagot fogadott el, így a drónokat üzemeltetőkre immár ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint például az autósokra. Az egyik változtatás nem csupán az USA-ban, de globális viszonylatban is jelzésértékűnek számít.

A Chris Christie kormányzó által aláírt módosított törvények szerint egyetlen olyan személy sem vezethet robotrepülőgépet, akinek a véralkoholszintje 0,8 ezrelék vagy annál magasabb. Ugyanígy hivatalosan tiltott a drogos befolyásoltság alatt való irányítás is. Akit elkapnak, az akár 6 hónapig terjedő letöltendő börtönbüntetést és/vagy 1000 dollár pénzbüntetést is kaphat. A jogszabálycsomag tiltja a drónok működtetését a börtönök közelében és azok nem alkalmazhatók a vadállatok megfigyelésére, illetve követésére sem. Előbbi esetben a cél a különböző tárgyak becsempészésének a megakadályozása, míg az utóbbiakban az állatok védelmét akarják biztosítani

New Jersey az első amerikai szövetségi állam, amely ennyire szigorúan szabályozta a robotrepülőgépek üzemeltetését. A National Conference of State Legislatures adatai alapján jelenleg legalább 38 szövetségi állam tervez hasonló szigorításokat. Mindez összefügg azzal is, hogy a pilóta nélküli légi járművek egyre népszerűbbek. A Consumer Technology Association adatai alapján tavaly az USA-ban 3,1 millió drónt adtak el. Ez 2016-hoz képest 28 százalékos növekedést jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!