MTI

EU-szintű fellépésre van szükség az internetes álhírek terjedése ellen

Közös fellépést sürgetett az álhírek terjedésének megakadályozása érdekében Marija Gabriel, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja, miután most először összeült a testület által a dezinformációk visszaszorítására létrehozott szakértői csoport.

A közel 40 tagú munkacsoport azt vizsgálja, milyen intézkedésekkel lehetne azonosítani és korlátozni az internetet elárasztó hamis közléseket. A tervek szerint a várhatóan áprilisra elkészülő szakértői jelentés képezi majd az alapját a jövőbeli uniós stratégiának. Gabriel kijelentette: "az álhírek terjedésének léptéke aggodalomra ad okot, és veszélyezteti demokratikus értékeinket, ezért mechanizmusokat kell kidolgoznunk az azonosításukra és korlátozásukra". "Európai megközelítést kell alkalmazni a töredezettség kockázatának elkerülése érdekében" - hangsúlyozta a biztos, hozzátéve, hogy a digitális technológia komoly lehetőségeket rejt magában, ugyanakkor - mint látható - politikai, társadalmi és biztonsági kihívást is jelenthet.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Madeleine de Cock Buning, a szakértői csoport elnöke rámutatott a közös válaszintézkedések fontosságára, és kiemelte, rendkívül súlyos társadalmi kockázatokkal jár a szükséges lépések elmaradása. Emmanuel Macron francia államfő év elején bejelentette: törvény készül a közösségi médiában terjedő, a liberális demokráciát veszélyeztető álhírek ellen, amelyet különösen a választási időszak alatt alkalmaznak majd.

Októberben uniós tagországok az EU stratégiai kommunikációs képességeinek fejlesztésére szólítottak fel a főként orosz dezinformációs tevékenység visszaszorítása érdekében. Figyelmeztettek: ezen propagandakampányok célja, hogy bizalmatlanságot teremtsenek a demokratikus renddel, az Európai Unióval és a transzatlanti közösséggel szemben, befolyásolva ezzel a közhangulatot, az érintett országok politikáját, illetve a választások kimenetelét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #3
    Kínától már egyre kevesebb tanulni valója van a "fejlett Nyugatnak".
    Hozza befelé a lemaradást netcenzúra terén.
    Rájöttek ők is, amire a kínai elvtársak már régen: ahhoz, hogy rend legyen a hatóságokra (nem pedig az állampolgárokra!) kell bízni annak eldöntését, hogy egy hír igaz-e vagy sem.
    A vélemény pedig csak addig szabad, amíg valakit nem sért....
    De persze minden vélemény sért valakit, így az is tetszőlegesen korlátozható, majd pedig szankcionálható.
  • bPatrik0521 #2
    Ettől tartok én is. Bár, már eddig is ment egy bizonyos szinten a cenzúra. Pl: tolvajkergetők fb oldala.
  • syn7h37ic #1
    Ekkora burkolt netcenzúrát... Mégis? Ki állapítja meg, hogy mi az álhír, és ki ellenőrzi, hogy nem fognak elhallgattatni valós híreket?
    Szép új világ...