Berta Sándor

Minden közösségi platformot betiltana Irán

A közel-keleti állam az elmúlt hetek tüntetései után jutott erre a döntésre.

Az iráni igazságügyi minisztérium szerint a közösségi oldalak és ajánlatok veszélyeztetik az iszlám értékeket és az ország belső biztonságát. Ezekre az okokra hivatkozva a szaktárca olyan szolgáltatásokat venne blokád alá, mint például az Instagram és a Telegram. Ez a két platform eddig nem volt betiltva. Abdul-Samad Chorramabadi államügyész-helyettes kiemelte, hogy a közösségi szolgáltatások nem ellenőrizhetők és ezért teljesen blokád alá kell venni azokat. Ugyanakkor ebben az ügyben nem a kormányé a végső szó.


Több tucat ember halhatott meg az elmúlt hetek tüntetései során

A legutóbbi tüntetések során a demonstrálók kommunikációs eszközként a közösségi médiát használták. Azóta az országban komoly viták bontakoztak ki a reformerek és a keményvonalasok között. Az utóbbiak az internetet teljesen ellenőrizni akarják és egy helyi hálózat létrehozását sürgetik. Hasszán Rohani elnök kormánya, vagyis a reformerek ezzel szemben ellenzik a teljes betiltást. Chorramabadi úgy fogalmazott, hogy éppen ezért a kabinet és az illetékes minisztérium is felelősek lesznek azért, ha további kormányellenes tüntetésekre kerül sor. A szaktárca visszautasította a kritikát.

A helyi logika alapján egyébként, ha a Telegram vagy az Instagram valóban továbbítja az iráni emberek adatait a nyugati titkosszolgálatoknak - ahogy azt a keményvonalasok állítják, akkor elvileg a Google-t is blokkolni kellene. Az iráni felhasználók mindenesetre nem igazán foglalkoznak a vitával, mert aki akarja, az - például a Facebook vagy a Twitter esetében - általában virtuális magánhálózatokon keresztül meg tudja kerülni a tűzfalakat. Ugyanezt teszik az iráni vezetők is, például az ultrakonzervatív Ahmad Khatami ajatollah tavaly november óta twitterezik. Pedig pont ő és mások gondoskodtak a Twitter betiltásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gauge #20
  Kína, Oroszország, s még sokan mások.... ezek is mind ugyanezt csinálják. Ha nem betiltják, akkor jelentősen korlátozzák. A politikusokat és egyházi vezetőket kellene nagyon gyorsan betiltani világszerte, meg a sok degeneráltat, akik ezeknek a majmoknak még örülnek is.

  Nagy az Isten is állatkertje. Már túl nagy is.
  Utoljára szerkesztette: Gauge, 2018.01.16. 00:20:15
 • Tetsuo #19
  Irán, Pahlavi sah bukásától (1979 óta) be van tiltva a transz-atlanti gazdasági körökben, diplomáciában és a mainstream sajtóban. Csak dezinformáció, többnyire Ámerika hangja jelenik meg róla, saját véleménye nem.
 • Andrevv #18
  Merkelék is ellenőrzésük alá akarják vonni a facebook-ot, hogy ne legyenek anti-migráns kommentek és ne lehessen kritizálni a kormányt, nincs ebben semmi újdonság. Amit a nyugaton szabad, azt keleten is szabad.
 • Tetsuo #17
  Miért, itt az sg-n nem?
 • Tetsuo #16
  Végeredményben sehol sincs teljes szólásszabadság és általában véve egyre erősebb a szigorítás. Ahol meg esetleg lenne, a kutyát sem érdekli, ki mit mond. ;-)

  Az alattomos amerikai felforgatás és sorozatos puccskísérletek ellen Irán nagyon is jól teszi, ha bevet MINDENT, hiszen könnyen Líbia vagy Ukrajna sorsára juthat.

  Azzal pedig, hogy a drogkereskedőket fellógatják, szerintem sokan egyetértünk. Ahogy elvetjük azt, hogy egy többszörös gyilkos milliós kártérítéseket kap Európában azért, mert nincs biztosítva a szórakozása, szabadsága megfelelően.


 • Grifid71 #15
  A válasz az hogy : irónia.
  Definiáld a szabad országot, a szabad embert, és hogy mit szabad, valamint az hogy amit szabad az hogyan viszonyul a szabadsághoz. XD
 • Skylake #14
  Á, egyébként nem kell maszatolni, javasolnám a két vén gibbonnak. Nyomják csak meg úgy a gombot, mint a vörös khmerek! Mobiltelefonja van a polgárnak - lelőni, de elnézést, mivel a golyó az drága, a lefejezés pedig nem csak gazdasági értelemben jobb, hanem remekül illik a hagyományokhoz is, továbbá közbe-szereztetni lehet a kormányközeli handzsárkészítőktől eszközöket, akik marhára hálásak lesznek ezért! Win-win szituáció. Próbálják csak ki a dolgot így megtolva, nézzék meg, mit reagál rá a társadalom, akiknek a nyakán ülnek!

  (#Gúnyt fogtad, ugye?)
 • Skylake #13
  Lényeges indikátor még, hogy kétoldalt a rúdmikrofon úgy van elhelyezve a főf*sz oldalán, mintha odatámasztott puska lenne. Nyilván nem véletlenül. Egyben egyfajta fallikus szimbólumként is jelen van - de Freud Zsiga bácsi biztosan tudna még néhány épületes dolgot mondani a képről.
 • Skylake #12
  Tetszik-nem tetszik, az ilyen turbános molláktól ez teljesen default megoldási módnak tekinthető.

  Nézzük meg ezt a felsőbbséget archarikus nyilvánvalósággal bemutató arckifejezést, amelyhez hasonlót például egy közép-európai ország pszichológiai eset kategóriának tekinthető vezetője esetében lehet megfigyelni.

  A középen álló f*szkalap a "majd én befűtök nektek", "azt mondom kuss,akkor kuss", "én f*ngom a passzátszelet", "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter", "k*rvára féltem a hatalmamat, mert ha beüt a szar, simán lefejeztek a g*cibe" tematikájú gondolatait rejti eme épületes, mindenkit besz*ratni kívánó mimika mögé. Hasonlót megfigyeltem a budapesti állatkertben a páviánoknál is. A másik szakálvokál a szürke eminenciás: ő tolja az ötleteket a főf*sz alá. Látszik, milyen kib*szott okosnak érzi magát, a felsőbbségesen töprengő pofája ezt jól kifejezi. Fegyelem van, látható hogy a virágok is elvágólag vannak. Ez a tiltás ezért körülbelül evidens működés ezen iráni eredetű szénalapú organizmusok esetében.
 • AgentKis #11
  Szerintem meg Iránt kellene betiltani valahogy...
  Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2018.01.15. 09:02:31