Berta Sándor

Alapeszköz lett a drón az építészek kezében

Minden eddiginél olcsóbbá teszi a telkek tervezés előtti előzetes felmérését, akár milliméter pontosságú 3D-modelleket lehet velük csinálni.

A Bladescape nevű cég pilóta nélküli légi járműveket alkalmaz azért, hogy az építményeket a levegőből mérje fel és elemezze. A vállalat különböző gyártók több eltérő modelljét alkalmazza és az egyes gépek más szenzorokkal vannak felszerelve. A robotrepülőgépeknek köszönhetően ideális helyeken helyezhetők el a különböző rendszerek, olcsóbban karbantarthatók az autópályahidak vagy a nagyfeszültségű vezetékek. A pontos légi mérések segítségével sokkal olcsóbban valósíthatók meg a települések infrastruktúra-tervezési projektjei, vagy optimálisabban határozható meg az elektromos autók töltőállomásainak ideális helye.

A Bladescape által használt robotrepülőgépeket nagy felbontású kamerákkal és lézerszkennerekkel szerelték fel, hogy a levegőből a településeket akár milliméter pontossággal is feltérképezhessék. Először egy pontfelhőt hoznak létre, majd abból kialakul egy 3D-modell, amiből pedig egy 3D CAD-terv. Ez utóbbi képezi azután az alapját az átépítéseknek vagy a bővítéseknek. A szakemberek virtuálisan mozoghatnak a tervben és minden lehetséges távolságot lemérhetnek.


Amennyiben egy ilyen 3D-terv elkészül, akkor az adott település felmérheti, hogy a meglévő infrastruktúrája milyen állapotban van. Ennek köszönhetően például pontosan meghatározható, hogy mely tetőkön érdemes elhelyezni napelemeket, amelyeket így áramot termelhetnek, továbbá a kábelek hálózata is felderíthető és láthatóvá válik, hogy merre érdemes kijelölni az új vezetékek helyét.

A digitális formában lévő tervezési alap ötvözhető a felhasználói adatokkal és ezáltal létrehozható egy egész település energiamodellje. Előre meghatározhatók és elemezhetők különböző fő pontok azzal kapcsolatban, hogy mely intézkedés milyen következményekkel járna. Persze lényeges kérdés az adatvédelem, és hogy azokat ki milyen szabályokat betartva kezeli és elemzi, de a munka eredményeképpen a szakemberek célzott intézkedéseket tehetnek maximális hatás mellett és így a lakosoknak könnyebben hozzáférhetővé válhatnak a különböző megoldások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!