Gyurkity Péter

A neten szűrnék ki az öngyilkosságra hajlamosakat

Az első lépésben azért, hogy az illetékesek jobban felmérjék a regionális különbségeket.

Az online zaklatás témája mellett a depresszió, illetve az öngyilkosságok megelőzése is fontos témának számít manapság, ebben pedig egyre többen támaszkodnak a modern IT-eszközökre. A kanadai kormány belép ebbe a sorba, ők egy mesterséges intelligencia-cég segítségével jósolnák meg az új esetek gyakoriságát, mégpedig területi alapon.

Az aláírt szerződés értelmében a mesterséges intelligenciára, annak gyakorlati alkalmazására fókuszáló Advanced Symbolics mintegy 160 ezer, a ma népszerű közösségi hálózatokon használt felhasználói fiók folyamatos monitorozásával figyelné meg az aktuális trendeket, mégpedig a kommunikáció, a viselkedés, valamint a gondolatok jobb felmérésével, azok elemzésével, valamint a területi különbségek felvázolásával. Ennek révén a kormányzat jó eséllyel előre meg tudja határozni, hogy miként kell jobban elosztani az ezzel kapcsolatos erőforrásokat, a remények szerint tehát több öngyilkosságot tudnak majd megelőzni a jövőben.

Érdekes, hogy maga a Facebook is mostanában, egészen pontosan novemberben mutatta be új eszközét, amely szintén a megelőzésre koncentrál. A felhasználók jelenthetik a gyanúsnak tűnő hozzászólásokat, az érintett személyekkel pedig közvetlenül is felvehető a kapcsolat, hogy megelőzzék a konkrét cselekvést. A kanadai projekt most indul, első körben pedig júniusig tartana, amelyet az eredmények felmérése követ majd. A szerződés szerint azonban 5 alkalommal van lehetőség további 1-1 évvel kiterjeszteni azt, és míg ez az első lépés mindössze 25 ezer dollárba kerül, a teljes időtartamra 400 ezer dollárt irányoznának elő.

A Public Health Agency of Canada szóvivője szerint kifejezetten tesztprogramként gondolnak a kezdeményezésre, ők maguk is kíváncsiak, hogy miként lehet az online adatok révén jobban felvázolni a közeljövő trendjeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Akva #6
  A kurva anyjukat figyeljék le! Akkor leszek öngyilkos, amikor akarok. Az én életemmel senki ne rendelkezzen!
 • Skylake #5
  Egy próbálkozós, pilot kategóriás közbeszerzés (nem közbe-szerzés) úgymond ajánlattételi felhívása ez. Most járt le, tehát az ajánlattevők beadták ajánlataikat. A tárgya kissé odab*sz a személyiségi jogoknak, de ez majd a projekt megalapozása során, a jogi szakértőkkel dolgozva egyértelműen ki fog derülni. Ez olyan szintű lesz, hogy az ajánlatkérők választhatnak:

  - kukázzák az egészet,
  - csinálnak egy keretrendszert, ami működne is - csak ehhez jogszabályváltoztazások sorát kéne végigcsinálni, amit viszont nem fog az ottani parlament megszavazni. Ez utóbbi kimenet a valószínűbb. Dolgoztam így "megvalósult" állami projektben, minden kész volt, csak épp a rendszer maradt a tesztadatokon kívül töküres - ugyanezért.

  Az aláíró nő egyébként marha érdekes, mivel agrárgazdálkodási főfogaskerék. Nem is értem, hogy írhatott alá (ne szpemmeljük, kérem):

  http://www.goc411.ca/en/154483/Erin-Massey
  Erin Massey works as Senior Contracting Officer for Agriculture and Agri-Food Canada.
  Erin can be reached at 613-773-2737

  First name
  Erin
  Last name
  Massey
  Title
  Senior Contracting Officer
  Telephone Number
  613-773-2737
  Alternate Number
  Fax Number
  613-773-0966
  Email
  [email protected]
  Street Address
  1305 Baseline Road Tower 5, Floor 2, Room 345 (view on map)
  Country
  Canada
  Province
  Ontario
  City
  Ottawa
  Postal Code
  K1A 0C5
  Department
  AAFC-AAC
  Agriculture and Agri-Food Canada
  Organization
  PSCU-SPCSP
  Professional Services Contracting Unit
 • Cat #4
  Csomó mindent lehet, de a fals riasztásokat mindenképpen elkerülném emberi szakértők előzetes bevonásával:
  - a posztjait kiemelni az ismerősei hírfolyamában, hogy azok reagáljanak rá, foglalkozzanak vele
  - neki nem megmutatni olyan dolgokat amelyektől rosszabbodik a helyzet, pl. xy ismerőse milyen boldog valamitől
  - elküldeni neki automatán egy segélyvonal számát, vagy az ő elérhetőségét megadni egynek, hogy felhívják, ha van rá kapacitásuk
  - összekötni valahogy másokkal, akik hasonló mélyponton már átestek, és felajánlják a segítségüket valamilyen online formában

  Alternatívaként megvárjuk, míg felmászik valamelyik hídra, és több ezer ember fog elkésni miatta a munkahelyéről, mert a tűzoltók lezárják azt.
 • wraithLord #3
  És mit csinálnak velük, beiratják őket kamikaze pilóta képzésre?
 • DanielGray #2
  És még kit?Nem véletlenül sokalltak be néhányan.Orwell regénye itt ölt valóságot a szemünk előtt,és a hipszterek tapsikolnak.A szaromról ne adjak záró jelentést?Mi van benne,mennyi rossz kaját zabáltam,stb.Nem világos a totál uralom,a totális és fogyasztó elme megteremtése?Vegyek okos lapos tévét?Nem veszek!Mert nekem jó az a fos is,ami jelenleg üzemel,de jönnek,eltipornak véleményemmel együtt és letolják a torkunkon.Szép,baró kis világkép sejlik fel előttem... Engem ne vázoljanak fel,csak szeretném,ha állampolgári jogaimra hivatkozva nem fényképeznének le,majd személyiségi jogaimra való tekintettel hagyjanak békén.
 • TokraFan #1
  "A fő cél a megelőzés"

  Hogyne...